Reprezentativna građevina
39

Obilježeno 40 godina postojanja sarajevskog hotela Holiday: Olimpijski simbol koji još živi

B. R.
Obilježena 40. godišnjica postojanja sarajevskog hotela Holiday (Foto: T. S./Klix.ba)
Obilježena 40. godišnjica postojanja sarajevskog hotela Holiday (Foto: T. S./Klix.ba)
Obilježeno je 40 godina postojanja hotela Holiday koji je jedan od simbola Sarajeva, a obilježavanju godišnjice prisustvovale su brojne ličnosti iz poslovnog i javnog života.

Između ostalih, prisutnima se obratila izvršna direktorica ovog hotela Belmina Bajrović, kao i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP). Osim Karić, obilježavanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnice Samir Avdić (NiP), predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović (NiP), kantonalni premijer Nihad Uk (NS) i britanski ambasador Julian Reilly.

Svečanost je upriličena uoči obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Hotel Holiday je bio jedan od hotela koji su izgrađeni nakon što je odlučeno da će Sarajevo biti domaćin Olimpijade.

Po izgradnji bio je dio američkog hotelskog lanca Holiday Inn i kao takav je bio jedan od najluksuznijih i najvećih hotela u bivšoj Jugoslaviji. Prije 15-ak godina je imao probleme u poslovanju zbog čega je bilo upitno da li će uopće opstati. Nakon toga ga je preuzela domaća grupacija Hotel Europe Group, poslujući pod nazivom Holiday. Od tada je poslovanje hotela stabilno.

Nalazi se u centru grada, ima 364 sobe i 16 apartmana na deset etaža, a projektovao ga je jedan od najznačajnijih bh. arhitekata Ivan Štraus. Između ostalih, ugostio je globalno značajne i poznate ličnosti iz svijeta sporta, muzike, glume, politike, novinarstva itd. Riječ je o jednoj od najreprezentativnijih sarajevskih građevina.