Način prikazivanja žena
44

Daniel Craig izjavio kako Bondove djevojke više ne postoje

I. S.
Lashana Lynch, Daniel Craig i Lea Seydoux (Foto: EPA-EFE)
Lashana Lynch, Daniel Craig i Lea Seydoux (Foto: EPA-EFE)
"No Time to Die" trenutno se prikazuje u kinima širom svijeta, a glumac Daniel Craig iznio je svoje mišljenje o kontroverznom aspektu James Bond franšize: Bondovim djevojkama (Bond Girls), rekavši kako one više ne postoje.
Publika je prvi put vidjela Jamesa Bonda u filmu "Dr. No" davne 1962. godine, a Bondove djevojke su još od tada bile u fokusu. Pussy Galore i Honey Ryder su prikazivane kao atraktivne žene koje su mnogo mlađe od Bonda.

Međutim, kultna špijunska franšiza našla se pod udarom kritika zbog ovakvog prikazivanja žena, a mnogi smatraju kako način na koji se Bond odnosi prema njima nije primjeren savremenoj publici.

U posljednje vrijeme režiseri su pokušali riješiti problem tako što su osmilili likove djevojaka koje su jednake Bondu. Npr. Lashana Lynch u "No Time to Die" glumi agenticu Nomi.

Daniel Craig je u razgovoru za Entertainment Weekly izjavio kako konstantno mora ispravljati ljude kada govore o ovoj temi, odnosno navesti kako Bondove djevojke više ne postoje.

"Nema više Bondovih djevojaka. Više ne postoje. Možda se nekada vrate, ali ne u mojim filmovima", kazao je.

Craigova iskrenost iznenadila je neke obožavatelje, ali on nikada nije bježao od toga da bude u potpunosti otvoren. Prošlog mjeseca saopćio je da više neće glumiti u filmskim nastavcima o Bondu, te je dodao kako ga zapravo nije briga ko će nakon njega "preuzeti" lik.