Iz Sarajeva s ljubavlju
63

Jubilarni 25. film o Jamesu Bondu stigao u kina! Nema vremena za umiranje, a nema ni goriva

Piše: Ines Mrenica
Daniel Craig i Lea Seydoux
Daniel Craig i Lea Seydoux
Jedan od najiščekivanijih filmova kojem je pandemija odgađala datum premijere u velikom stilu je stigao u kina. U trenutku kada se Britanci otimaju za kanistere goriva, film o britanskoj kraljici i njenom agentu s dozvolom za ubijanje očajno su trebali neki drugi trenutak u stvarnosti.

Književni lik Iana Fleminga Bond, James Bond, kreiran je po ukusu muške potrebe za fantazijom o moći, puno novca na nekom tajnom računu i pokojom ženskom za konzumaciju "nabrzaka". I ta fantazija funkcionira besprijekorno. Agent 007 u službi njenog veličanstva mora biti Britanac, za sada još nipošto Afroamerikanac ili žena. Međutim, u trenutku kada su članovi kraljevske familije, Daniel Craig i ostala ekipa kročili na raskošni crveni tepih na svjetskoj premijeri filma u Londonu, u utorak, 28. septembra, najpoželjnije zanimanje u UK-u nije špijun tajne službe MI6 već, pazite sad, vozač teretnog kamiona.

Prazne police u supermarketima i tučnjave na benzinskim pumpama slike su koje ovih dana dolaze iz Velike Britanije. Apokaliptični scenarij Brexita i nedostatak radne snage niko nije mogao predvidjeti, ali je 25. Bond došao u velikom stilu. Nekoliko puta odgađan, film "No Time to Die" trebalo je da bude objavljen još krajem 2019. godine. Lockdown, pandemija i prazna kina film su odgađali nekoliko puta, a svi su se pribojavali činjenice da bi on mogao završiti na nekom od vodećih streaming servisa. No, sada je tu i urađen je maestralno.

Posljednji, oproštajni Bond kada je riječ o glumcu Danielu Craigu, u međuvremenu je dobio nekoliko trailera u kojima se dramaturgija razvija na način da prvo čujemo glas M, a zatim vidimo tučnjavu i jurnjavu, nekoliko eksplozija, repetiranje pištolja, prevrtanje Aston Martina ili nekog drugog čuda, strastveni poljubac ljepotice zanesenog pogleda… Nema sumnje, svaki Bond liči jedan na drugoga. Međutim, iako rađen po stereotipnoj matrici, "Nema vremena za umiranje" je jedan od boljih filmova o Jamesu Bondu, režiran je besprijekorno i čini se da najviše "miriše" na estetiku bondovskih filmova u kojima je igrao Sean Connery, poput prvog filma iz franšize "Dr. No" (1962.) ili filma "Goldfinger" (1964.), za koji publika i kritika kažu da je najbolji u serijalu.

Rami Malek u filmu “No Time to Die”
Rami Malek u filmu “No Time to Die”

Zaplet ne ide daleko od klišea bondovskih filmova, no ovaj put je vrlo zanimljiv, jer je ipak aktuelan u odnosu na teorije zavjere koje se pletu u vremenu u kojem se pojavljuje. Angažiran kako bi spasio otetog naučnika, špijun James Bond dolazi u okršaj s misterioznim zločincem, koji je naoružan novom tehnologijom. Nakon što se penzionisao na Jamajci, posjetit će ga agent CIA-e od kojeg će saznati da je naučnik Obruchev otet iz laboratorije MI6. Obruchev je razvio Project Heracles, biološko oružje koje sadrži nanobote, koji se dodirom šire poput opasnog virusa.

Zanimljivo je da su reditelj filma "No Time to Die" Cary Joji Fukunaga i Daniel Craig obojica bili gosti Sarajevo Film Festivala. Craig je samo godinu prije nego li će postati novi Bond, 2005. godine, stigao kao tek proslavljena zvijezda filma "Layer Cake", koji mu je podario status svjetske zvijezde. Fukunaga je 2007. godine dobio nagradu Fondacije Katrin Cartlidge, a 2011. godine je ponovo došao kako bi predstavio svoj film "Jane Eyre".

Daniel Craig, Alexander Payne, Aleksandar Hemon i Mirsad Purivatra 2005. godine
Daniel Craig, Alexander Payne, Aleksandar Hemon i Mirsad Purivatra 2005. godine

Od 2006. godine filmom "Casino Royale" Daniel Craig je započeo niz od pet filmova o Jamesu Bondu. Uslijedili su "Skyfall", "Quantum of Solace", "Spectre" i posljednji "No Time to Die", u kojem se agent 007 vraća na Jamajku, mjesto gdje je Fleming stvorio legendarni lik i gdje je nastala jedna od najpoznatijih scena u historiji kinematografije, ona u kojoj Ursula Andress izlazi iz mora u kupaćem kostimu, s nožem zadjenutim za gaćice. U "No Time to Die" društvo mu prave oskarovci Rami Malek i Christoph Walz te Ralph Fiennes, Lea Seydoux i Ana de Arma. Veliki se "hype" u svjetskoj javnosti stvara u vezi s tim ko bi mogao biti novi Bond nakon 53-godišnjeg Craiga.

"No Time to Die" je bezobrazno dobar film, sa "staromodnom" akcijom, hvalisavošću i potvrdom zašto toliko volimo Bondove filmove. U njima je blizina smrti tolika da je ovo četvrti film o Bondu u čijem se naslovu spominje riječ die (eng. umrijeti, umirati). U međuvremenu, svijet postaje mjesto koje mora spašavati običan, uslovno rečeno mali čovjek, jer u vremenima kada se svi trude biti Supermani, neki vozač kamiona, vodoinstalater ili rudar može spasiti svijet od umiranja, ali ne da protraći cisternu benzina u vratolomnim eksplozijama automobila. Ovo je svijet u kojem niko nema vremena ni za šta.