Uručila je bh. glumici
150

Angelina Jolie je koristila fotografiju Sande Škrabić-Čondre prije snimanja "U zemlji krvi i meda"

I. S.
Foto: EPA-EFE/Facebook
Foto: EPA-EFE/Facebook
Fotograf Roger M. Richards oprostio se od Sande Čondrić-Škrabić i naveo da je fotografiju "Žena koja bježi od snajpera" koristila Angelina Jolie kako bi bh. glumici Zani Marjanović pomogla u pripremi za snimanje filma "U zemlji krvi i meda".
Roger je podsjetio kako je njegova prijateljica Sanda postala simbol prkosa Sarajlija naspram ubijanja i izopačenosti koje je sprovodila vojska Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića.

Snimio je 1993. godine dok je bježala od snajpera. Dodao je da je bila obučena kao da nije rat, kao da nije bilo nedostatka vode i struje. Sanda je simbolizirala odbijanje Sarajki da budu degradirane. Te žene su se borile za normalan život usred totalnog haosa.

"Sanda je imala jednu od glavnih uloga u filmu 'Sarajevske ruže'. Njena priča podudarala se s pričama njenih sugrađana. Govorila je o gubitku, izgnanstvu i pronalasku načina za nastavljanje dalje. Ispričala je svoju priču tako da su se svi koji su je slušali odmah uspjeli povezati s njenom poniznošću i ljudskošću", napisao je.

Sanda je čuvenu fotografiju zvala "Trkačica". Bila je izložena u mnogim muzejima, a nerijetko se objavljuje na internetu kada je riječ o opsadi Sarajeva.

"Rediteljica Angelina Jolie je prije snimanja filma 'U zemlji krvi i meda' glavnoj glumici Zani Marjanović dala Sandinu fotografiju kako bi se pripremila za ulogu. Sanda je predstavljala otpor, a pritom je ostala mirna i hrabra. Zana se kasnije pridružila produkcijskom timu filma 'Sarajevske ruže', a Sanda i ona su se upoznale na premijeri u Sarajevu. Život je napravio puni krug. Iza Sande su ostali suprug Josip i sinovi Filip i Matej", zaključio je.

Kako bi ljubavnu priču između Srbina i Bošnjakinje, smještenu u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, predstavila na što autentičniji način, Jolie je angažovala isključivo glumce sa prostora bivše Jugoslavije. Zana Marjanović, Goran Kostić, Branko Đurić, Rade Šerbedžija samo su neki od aktera filma koji je ponovno skrenuo pažnju svjetske javnosti na krvavi sukob i agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Premijerno je prikazan 2011. godine.