Bez oštećenja noktiju
14

Kako u kućnim uslovima ispravno ukloniti gel manikuru

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko redovno idete u salon za uređivanje noktiju, vjerovatno ćete se odlučiti za gel manikuru jer može trajati više od tri sedmice. Gel možete ukloniti i u kućnim uslovima, ako se pridržavate uputa.

Morate biti oprezni kako ne biste oštetili gornji sloj nokta, ostavljajući ga sklonim pucanju. Isturpijajte površinu gela kako bi odstranjivač mogao lako prodrijeti. Ukoliko je sloj gela debeo, turpijajte dok on ne bude približne debljine kao kada nosite obični lak.

Čvrsto umotajte svaki nokat u blaznice natopljene acetonom, a zatim ih prekrijte aluminijskom folijom, pazeći na to da kraj folije preklopite isključivo preko noktiju kako biste zadržali toplinu i ubrzali proces uklanjanja. Najbolje je raditi jednu po jednu ruku.

Sačekajte 10 minuta, a zatim odmotajte foliju. Gel bi se trebao lako raspasti, ali ukoliko se to ne dogodi, upotrijebite drveni potiskivač zanoktica kako biste ga uklonili. Ako i dalje nije spao, ponovo zamotajte nokat u blaznice i foliju na još nekoliko minuta.

Kada završite, uklonite ostatke blaznicom natopljenom acetonom. Na kraju je bitno da nanesete i umasirate ulje za njegu noktiju kako biste zaštitili i rehidrirali svaki nokat.