Kremasti desert
2

Veganski puding od sojinog sira, bijele čokolade i limuna odlična je brza poslastica

Klix.ba
Foto: Yuki Sugiura/The Guardian
Foto: Yuki Sugiura/The Guardian
Ukoliko niste vegani, ideja o čokoladnom pudingu koji se pravi od sojinog sira možda vam i neće zvučati tako dobro. Međutim, ovo je jedan od onih čudnih recepata u koje trebate barem pokušati vjerovati, kaže indijsko-britanski kuhar Tamal Ray.

Delikatan, ali zadovoljavajuće kremast desert od vanilije oduševljava vegane i nevegane, tvrdi Ray, a savršena je poslastica kada nemate mnogo vremena za pripremu.

Važno je da koristite svileni tofu kremaste strukture za ovaj recept, a ne čvrsti oblik sojinog sira koji je široko dostupan. Prodavnice zdrave hrane su najbolje mjesto za potragu za svilenim tofuom.

Priprema pudinga traje desetak minuta, a kuhanje ne više od pet minuta.

Potrebno vam je 250 grama bijele veganske čokolade, 400 grama silikonskog tofua, dvije kašike soka jednog limuna te naribana kora limuna, 180 grama zlatnog sirupa i jedna šaka borovnica.

Rastopite bijelu čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili u šerpici na veoma niskoj temperaturi. Umutite rastopljenu čokoladu u blenderu, zajedno s tofuom, limunovom koricom i sokom te zlatnim sirupom. Ova smjesa treba biti glatka.

Time ste skoro završili vaš puding. Sipajte ga u zdjelice i ostavite u frižideru najmanje dva sata. Prije serviranja svaku zdjelicu ukrasite s nekoliko borovnica te poslužite vaš desert.