Prevencija je važna
22

Položaj spavanja može uzrokovati bore na licu: Ovako će vaša koža ostati mlada

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nakon spavanja na našem licu mogu se pojaviti podočnjaci i bore. Iako su te bore privremene, s godinama koža gubi elastičnost i mogu postati trajne. Evo kako smanjiti mogućnost njihova nastanka.

Koža se može naborati zbog više razloga, uključujući starenje, izlaganje suncu, pušenje, nedovoljnu hidrataciju, često pravljenje grimasa i određene položaje tokom spavanja.

Kada spavamo na boku ili trbuhu, lice je više pritisnuto nego kad spavamo na leđima. Tokom spavanja na boku ili trbuhu, lice se trlja o jastuk, što može rezultirati borama kod buđenja. To se može izbjeći spavanjem na leđima ili čestim mijenjanjem položaja tokom noći.

Hijaluronska kiselina igra ključnu ulogu u očuvanju strukture kolagena i elastina u koži, potiče proizvodnju kolagena te pruža hidrataciju koži, čime usporava nastanak bora. Ova tvar često se nalazi kao glavni sastojak u kremama, gelovima i losionima za njegu kože.

Hidratantna sredstva djeluju na dva načina: jedan tip stvara tanak zaštitni sloj ulja na koži koji sprječava gubitak vode isparavanjem, dok drugi privlači vlagu i zadržava je ispod površine kože.

Prevenciju stvaranja bora također može potaknuti korištenje svilenih jastučnica koje omogućuju nježniji kontakt kože s jastukom. Postoje i jastuci dizajnirani kako bi smanjili trenje i pružili dodatnu njegu koži.

Dakle, optimalna prevencija bora uključuje spavanje na leđima, korištenje hidratantnih sredstava prije spavanja te pravilnu prehranu, unos dovoljno vode i redovitu upotrebu kreme za sunčanje kako bi koža ostala zdrava i njegovana.