Pune su konzervansa
10

Nutricionisti upozoravaju na šest namirnica koje najviše uzrokuju debljanje na području stomaka

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ljudi sve češće konzumiraju visokoprerađenu hranu, a to je uglavnom zbog njene praktičnosti i dugog roka trajanja. Međutim, te namirnice uglavnom sadrže velike količine konzervansa i druge umjetne sastojke, koji uzrokuju debljanje.
Sastojci poput rafinisanog šećera, nezdravih masti i natrija koje se nalaze u ovim namirnicama ometaju rad metabolizma i potiču nakupljanje masti najčešće na području stomaka.

Nutricionistici Dan Gallagher, Lisa Richards, Krutika Nanavati i Jesse Feder naveli su kojih šest namirnica bi trebali izbjegavati.

Čips

Popularna grickalica puna je nezdravih sastojaka koji mogu pridonijeti salu na području stomaka. Čips se obično prži u ulju s visokim sadržajem nezdravih masnoća, što potiče debljanje.

"Visoki niovi dodane soli i nezdravih masnoća doprinose okusu, ali pružaju malu hranjivu vrijednost. Konzumacija takvih prerađenih grickalica, bogatih masnoćama i nedostatkom esencijalnih hranjivih tvari, može doprinijeti debljanju i može nepovoljno utjecati na metabolizam", kaže Richards.

Bijeli hljeb

Bijeli hljeb često sadrži konzervanse i aditive što usporava rad metabolizma. Pored toga, bijeli hljeb nema dovoljno vlakana i esencijalnih tvari.

"Većina peciva napravljena je od prerađenih sastojaka poput rafinisanih ugljikohidrata i glutena. Kada jedete takvu hranu koja izaziva upale, tijelo može doživjeti reakcije poput magle u mozgu, umora i problema s raspoloženjem", navodi Best.

Zamrznuti obroci

Zamrznuti obroci često sadrže velike količine soli i masti, a to šteti metaboličkim procesima u tijelu. Pretjerani unos natrija može uzrokovati zadržavanje vode i nadutost, a masti i rafinisani ugljikohidrati pridonose nakupljanju viscelarne masti.

Kobasice

Kobasice ne samo da debljaju, nego se povezuju i s povećanim rizikom od srčanih bolesti, a to je zbog sastava i metoda obrade. Bogate su zasićenim mastima i kalorijama, a pridonose povišenom nivou holesterola.

Slanina

Slanina sadrži natrij i brojne druge aditive, što pridonosi debljanju, ali i drugim bolestima. Konzumiranje slanine može dovesti do zadržavanja vode i povišenog krvnog pritiska, povećavajući tako rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Žitarice

Slatke žitarice koje su jedne od najpopularnijih obroka za doručak, također sadrže velike količine konzervansa, šećera i umjetnih aroma. Sve to uzrokuje nagli skok šećera u krvi, a nakon toga slijede padovi koji uzrokuju glad.