"Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u Austro-Ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. Austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji." Eto da nešto pametno i na Klixu naučim. Više ovakvih članaka.
Znaci Austrijanci i dan danas imaju postovanja prema ljudima sa ovih prostora koji su izginuli za njihovu drzavu. Takodjer smo do skora imali besplatno obrazovanje u Becu (mozda ima i sada, ne znam je li produzeno) na osnovu ugovora koji su napravili prije vise od sto godina. Gavrilo Princip im je ubio prestolonasljednika i nisu ga osudili na smrt jer to nije bilo po njihovim zakonima. Sve nase izbjeglice su primili u ratu. I sada ja treba da im psujem mater sto ih cetnici ne vole. E necu vala.
@ferhat_80 Balincad su oduvjek gajili ljubav prema svojim okupatorima od Turaka, Austrougara pa nadalje iz prostog razloga jer nikada nisu sami sebe definisali ni kao narod ni kao naciju. Pa i danas u 21 vjeku vam treba bilbord za popis.
Prikaži sve komentare (306)