Banja Luka
45

Amidžić govorio o CIK-u pa opoziciju nazvao janjičarima: "Zaboravljaju interes našeg naroda"

V. K.
Srđan Amidžić (Foto: Dejan Rakita/Pixsell)
Srđan Amidžić (Foto: Dejan Rakita/Pixsell)
Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić osvrnuo se na konferenciji za medije u Banjoj Luci na činjenicu da je njegov zamjenik Muhamed Hasanović potpisao zahtjev Centralne izborne komisije za odobravanje dodatnih sredstava.
Poručio je kako to ne bi bilo problematično da postoji ekonomski razlog za donošenje takve odluke.

"CIK nije tijelo koje se bavi provođenjem izbora, već je tijelo koje piše budžet i time dovodi u pitanje funkcionisanje svih ostalih budžetskih korisnika. U jednoj apsurdnoj zemlji, kakva je Bosna i Hercegovina, imate situaciju gdje CIK može poslati zahtjev za budžet onoliko koliko ona smatra potrebnim, a sa druge strane imate situaciju da su ta sredstva osigurana", naveo je Amidžić i upitao da li neko misli da je normalno da CIK bude ispred Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ispred Skupštine i mnogi drugi.

Tim povodom, Amidžić je govorio i o funkcionisanju BiH.

"Također, ako uzmemo u obzir da su naveli sto pedeset miliona KM potrebnih za realizaciju u narednom periodu, najbolje bi bilo da budžet BiH postoji samo da bi mogli nabaviti kamere i skenere koje imaju. To je ozbiljan problem i da nema nikakvu ekonomsku logiku", rekao je Amidžić.

Amidžić kaže da su sve ovo dokazi da BiH apsolutno ne funkcioniše, kao i da bi se povećala funkcionalnost oba entiteta kada bi svako odlučivao o svojoj sudbini.

Govoreći o budžetu BiH, Amidžić je rekao da veliki broj institucija BiH apsolutno besmislen, kao i da se usvojenim budžetom ništa se neće promijeniti.

"Samo dva puta je u historiji BiH usvojen budžet na vrijeme i to govori o ozbiljnosti funkcionisanja državnih institucija. To je potrošački budžet. Gotovo milijardu KM ide isključivo na plate, više od 200 miliona KM na materijalne troškove", naveo je Amidžić.

Na kraju, iskoristio je priliku i za kritiku opozicije.

"Ono što me žalosti je da smo u vrijeme Osmanskog carstva imali janjičare ratnike, a danas imate opozicione janjičare koji su spremni da sarađuju sa Bošnjacima i Hrvatima i izlaze im u susret zaboravljajući interes našeg naroda. Gdje su sada ovi opozicioni lideri da objasnite ovu situaciju", poručio je Amidžić.