Maksimalistički zahtjevi
78

Zbog podrške Rezoluciji o Srebrenici prosrpska stranka ucijenila Vladu Crne Gore

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjedništvo prosrpske Demokratske narodne partije (DNP) koju vodi četnički vojvoda Andrija Mandić jednoglasno je donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Crne Gore do ispunjenja zahtjeva, a neposredni povod je bilo glasanje Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici.

Iz DNP-a su kazali da je preduslov da uopće razmatraju opciju dalje podrške Spajićevoj Vladi usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

"U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44. Vladi. Predsjedništvo DNP-a vjeruje da je premijeru jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine", poručili su iz DNP.

Dalje navode da ukoliko bi ipak bila izglasana ova Rezolucija, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, neophodno je:

  • Dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredijelilo da podrži vladu Milojka Spajića;

  • Pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog;

  • U sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarijevanju krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona djela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana;

  • Predložiti zakonska rešenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom ;

  • Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu;

  • Izvršiti smjenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima;

  • Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahtjeva", zahtjevi su DNP.

Predsjedništvo DNP poručilo je i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, neće delegirati potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja koji su bili utvrđeni da koalicionim Sporazumom.

"Utvrđujući ovakav stav, Predsjedništvo DNP-a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici i eliminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije, jer bi se ispostavilo da su nas sve vrijeme interesovale ministarske i druge funkcije u Vladi", rekli su iz DNP.

Dodaju da će njihovi poslanici nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine oko zakonskih prijedloga za koje oni budu procijenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore.

"Predsjedništvo DNP-a očekuje, da ukoliko je premijeru Milojku Spajiću stalo do podrške naše partije, narednih dana inicira sastanak sa predsjednikom Milanom Kneževićem kako bi dogovorili dinamiku izmjena koalicionog Sporazuma i realizaciju ispostavljenih zahtjeva. Svjesni činjenice da isključiva i dominantna odgovornost ne leži samo na premijeru Spajiću, već na svim subjektima koji podržavaju 44. vladu, očekujemo da se i ostali potpisnici koalicionog Sporazuma uključe u rješavanje evidentne krize nastale glasanjem vlade Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici", rekli su iz DNP.

Navode da je ta odluka nelegitimna, donešena bez konsultacija sa koalicionim partnerima i u potpunosti protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore.

"Rezolucija o Srebrenici za koju je glasala Vlada Crne Gore u svojoj preambuli osnažuje Rezoluciju 819 Savjeta bezbjednosti UN – a od 16. aprila 1993. godine kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mjere i obaveza sprečavanja genocida uz prijetnju dodatnim sankcijama. Ovim činom glasanja Vlada Crne Gore je istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podjele u crnogorskom društvu", rekli su iz Predsjedništva DNP-a.

Poručuju da je ovim činom Vlada Crne Gore ozbiljno urušila koalicioni Sporazum "u kojem precizno piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri suzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela".

"Kršenje Sporazuma se posebno ogleda u narušavanju odnosa sa nama najbližom Republikom Srbijom i Republikom Srpskom. A istovremeno se favorizuju i unapređuju odnosi sa tzv. Kosovom i Republikom Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda", naveli su iz DNP-a pišu Vijesti.me.