Otkrili psiholozi
16

Šta vam djeca nikada neće oprostiti: Izbjegavajte raditi ove stvari

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jeste li se ikada pitali koji vaš potez bi mogao naročito teško pasti vašoj djeci? Iako roditelji mnoge stvari rade nenamjerno, one itekako ostavljaju trag na mališanima.

Naime, psiholozi smatraju da dvije stvari mogu toliko povrijediti djecu da će ih pamtiti čitav život. Na prvom mjestu su neispunjena obećana.

Mnogi roditelji djeci obećavaju nagrade ako uspješno urade neki školski zadatak i slično. Međutim, kada ispune to što se traži od njih, odrasli im jumjesto nagrade postave novi izazov.

Vama to možda djeluje bezazleno, ali ukoliko djetetu konstantno obećavate nešto što ne ispunjavate, ono će izgubiti povjerenje u vas zato što ste ga iznevjerili. Kada odraste, neće vam govoriti o ozbiljnim stvarima koje se događaju u njihovom životu zato što vam ne vjeruju.

Na drugom mjestu je nepoštivanje. Roditelji često nenamjerno škode svojoj djeci tako što ih zaboravljaju pohvaliti zbog nečega što su uradili.

Iz tog razloga je jako važno obratiti pažnju na sve što dijete postigne - dobru ocjenu u školi, uspjeh u bavljenju hobijem itd. Svakodnevno ohrabrujte djecu i nizat će sve veće uspjehe.