Nisam muslimanka ali slazem se da je ovo nametanje tudje vjere... Vjera mora ostati privatna stvar, ovaj cirkus oko bozica je u principu pokazati vjeru i nametati druge. Neki ce mislit da sam luda, ali Sekularnost znaci ne ometati druge sa nasom vjerom. Znaci nema bozicnog cirkusa u sred grada itd. Slazem se da je Sarajevo grad sve vjere, ali vjera je privatna stvar. Sada mi pucajte minuse :)
Griješiš, jer na ovaj način Sarajevo skače i ide naprijed prema Europi, sjaji u svjetlu koje pokazuje toleranciju i civilizaciju. Što daje jedan sasvim drugi dojam, odmiče se od predrasuda Bliskog Istoka, bez da se lažemo svi znamo da svijetom trenutno vlada islamofobija možeš li da zamisliš koliko ovo popravlja sliku Sarajeva u usporedbi s gradom gdje se ovakvo što ne bi slavilo nego samo islamski praznici? Jako je bitno da se povuče crta i pokaže da Sarajevo nije Džalalabad, sad iskreno od mene bez nacionalističke konotacije. Na kraju krajeva ništa loše se ne dešava, svi se mogu veseliti a ovo nas približava vremenima kad su se djeca igrala skupa po haustorima bez obzira na vjeru. Neće nikoga kuhano vino na badnje veče preobratit na kršćanstvo, kao što ni mene neće baklava na bajram.
Nametanje pocinje u principu kada se vidi, kada je vidljivo. Niko ne tera nikoga ali vidljivo je. Mislim se, koga briga?
Prikaži sve komentare (317)