Dominacija u Riyadhu
70

Ušao kao Kozak, nosio ratnu zastavu pa zaplakao: Usik je pobjedu posvetio Ukrajini

N. K.
Oleksandr Usik (Foto: EPA-EFE)
Oleksandr Usik (Foto: EPA-EFE)
Oleksandr Usik je postao apsolutni prvak teške kategorije u boksu nakon što je tokom spektakla u Riyadhu savladao Tysona Furyja, a da će takav scenarij biti ukazivao je Ukrajinac još prije same borbe.
Dok je Britanac opušteno u ring izlazio plesajući uz zvuke Barryja Whitea, Usik je obučen kao Kozak bio apsolutno fokusiran samo na pobjedu.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Na kraju meča Usik je razvio i zastavu Ukrajine na kojoj je bilo ispisano: "United 24".

Uz sebe je imao i zastavu koja se odnosi na specijalnu vojnu jedinicu Ukrajine na kojoj je bilo ispisano "Kabul 9" koju je Usik razvio i tokom vaganja uoči borbe.

Usik je nakon što je Bruce Buffer objavio da je postao svjetski prvak zaplakao, pogledao prema nebu i prisjetio se svog preminulog oca.

"Tata, jesi vidio? Uspjeli smo! Slava Ukrajini! Hvala mom timu. Ovo je bila velika prilika za mene, moju porodicu i moju zemlju. Ovo je veliki dan. Da, naravno da sam spreman za revanš", urlao je Usik u mikrofon nakon meča.

Podsjetimo, Ukrajinac je nakon 12 rundi borbe sudijskom odlukom savladao Kralja cigana i ujedinio sve četiri šampionske titule teške kategorije.

Time je postao prvi apsolutni prvak još od Lennoxa Lewisa koji je to uspio 1999. godine kada je pobijedio Evandera Holyfielda.