IDIL 25.000 vojnika, sa druge strane protivnici: Iracka vojska 270.000 vojnika, Kurdske oruzane formacije Peshmerga 200.000 vojnika, Sirijska vojska cca 280.000 vojnika.... Nastranu sva ideologija (idiotizam koji IDIL predstavlja), zlocini i sve drugo, al ovo je uistinu fascinantan podatak sa vojne tacke gledista. Iracka vojska i Kurdi ih brojcano nadjacavaju sa najmanje 20:1 i opet im treba pomoc NATOa da nebi izgubili... (Siriju ostavljamo po strani)
Iracka vojska ima i imala je moderno naoruzanje koje su dobili od SADa i imali su ga deleko vise nego IDIL. Brojcanost moze biti nebitna ako je omjer 1,5:1 ili 2:1 i sl., ali ako imas nadmoc od 20:1 onda tu ne pomaze nikakvo naoruzanje. Izrael nikada nije bio nadjacan sa vise od 2-3:1 na terenu, pa je samim time i poredjenje glupo.
Kada je Iracka vojske pocetkom godine pokrenula ofanzivu da ih unisti vise od 100k vojnika je uzelo ucesce, a tada je IDIL brojao 10.000 ljudi, od toga je samo pola bilo u Iraku. Znaci omjer je bio 20:1. Naravno da u ovom momentu ne ucestvuje citava Iracka vojska, ali ne ucestvuje ni citav IDIL, nisu ni oni roboti. Ja sam nabrojao ukupni omjer snaga, na terenu u datom momentu sigurno ima manje vojnika, ali sa obije strane pa bi omjer trebao da bude manje vise isti... Cinjenica je da Iracka vojska broji 270k+ vojnika, kao i da Peshmerge broje 200k vojnika. IDIL sa druge strane ako je vjerovati clanku broji cca 25k ljudi i nisu svi u Iraku nego je veci dio u Siriji, pa opet oni vec mjesecima drze drugi najveci grad u Iraku, kao i prakticno 1/4 iracke teritorije. (Siriju opet ostavljam po strani, a tamo je slicna situacija).
Prikaži sve komentare (112)