Elektronsko ratovanje
28

Rusi prvog dana ofanzive na Harkov isključili internet Ukrajincima i time onesposobili dronove

S. M.
Starlink terminali ukrajinske vojske isključeni su prvog dana ruske ofanzive na oblast Harkov 10. maja. Ometali su ih ruski sistemi za elektronsko ratovanje.

Washington Post je objavio da je 125. brigada teritorijalne odbrane branila dio granice između Rusije i Harkovske oblasti u dužini od oko 40 kilometara. Svakodnevno je koristila izviđačke bespilotne letjelice kako bi pratila kako Rusija grupiše snage za mogući napad.

Međutim, ujutro 10. maja, brigada je izgubila sve svoje video zapise zbog ruskog elektronskog ometanja.

Starlink statelitski internet terminali, koji pružaju osnovnu komunikaciju za ukrajinsku vojsku, također su otkazali. Ova situacija se prvi put dogodila tokom ruske invazije u februaru 2022.

Komandant jedinice dronova u brigadi, po imenu Artist, prokomentarisao je situaciju za WP. Rekao je da je veza sa dronovima "samo nestala".

"Ostali smo u jednom trenutku potpuno slijepi. Ovo je bio najveći problem, nismo vidjeli kako se kreću, radili smo samo preko radija ili preko telefona gdje su oni još funkcionisali", rekao je.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 16. maja rekao da su Ukrajinci uspjeli stabilizovati situaciju na frontu dok ruske trupe pokušavaju napredovati u sjevernom dijelu Harkovske oblasti.