1913 je bila blizu ideja realizovanja, Frank Schuman je već imao i ideju i aparature. U početku je bila ideja da se koriste paneli za pokretanje turbina koje bi navodnjavale pustu zemlju i tako stvarale plodno zemljiste.Za realtivno kratak period možda par ili više decenija mogla se čitava sjeverna Afrika pretvoriti u zelene bogate površine. No međutim rat izbi, vjerovatno i sabotaža većih svjetskih političkih sila i nedostatak kapitala ovaj projekat 100 godina poslije ostavljaju da samo sanjamo o njemu. Realno da se čitava sjeverna afrika dio centralne i recimo arapski poluotok pretvore u zelene obradive površine, kako bi samo svjetska ekonomija doživjela predah. Što je najgore arapi to mogu uraditi dan danas, no međutim bitnije su druge stvari, kao ladit muda i vadit naftu i zagađivat zemlju. Što je najgore ne čudi me ovo, jer ni u nas narod neće da obrađuje zemlju, čak što više stidi se kada pomsli da bi jeo svoje krastavice, samo da komšija ne vidi prljave ruke.
krastavce ili krastavice.. bice da si negdje iz posavine, jer mi kedemo lrastavice a svi ostali krastavce.. hahaha btw. ne komtam kako pijesak pretvoriti u humus ili plodno tlo.. mislim ok tamo gdje ima iole humusa to je ok, ali pogledaj malo tu afriku pogotovo sjeverniji dio..
Nisu ti paneli proizvodili elektricnu energiju 1913. godine, nego toplotnu energiju, a parna turbina je pokretala pumpu, imaju te pumpe i dan danas u egiptu i tunisu al su davno odustali od njih i danas su samo rusevine
Prikaži sve komentare (54)