Komentari (54)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Odakle mi lova da tutnem panel na krov? Kvadrat panela 870 KM a još ako EP čuje da proizvodim mikrosat više nego mi treba nadrljo sam pravo.
Tako je Mate, nema dzabe ni u stare babe!
jes solarnog panela, a gdje je 1000 do 1500€ po kilovatu ispravljaca istosmjerne u izmjenicnu struju :)
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Pa šta onda više čekamo? Počnimo stavljati solarne panele na krovove kuća...........jest,pa da onda imamo problema sa elvedinom grabovicom,sto mu hljeb uzimamo........
to politicari seru, svako ima pravo da na svom imanju stavi panel, ili mini vjetroelektranu
uglavnom o ovome pisu clanke entuzijasti. osnovni razlog protiv panela jeste sto je 5 puta skuplja I sto ep mora platit kilovat 5 puta skuplje nego sto prodaje ostalu energiju. to placamo mi pottosaci kroz dio za oobnovljivu energiju. iskreno to se I zovu alternativni izvori I dobri su za green revoluciju.
hahaha koji ste vi ublehasi, narod lozite samo tako, presmjesnooooo
Ali svjetski lobi to ne da gdje onda zarada
skupo brate da ih ja sam sklapam a kamoli da ih u komadu narucim
Jel ovo jos jedan primjer propagande.... Zavlacite raju u kredite da stave panele od 30.000 KM koji ce se isplatiti za 30 godina, ukoliko prvi grad ne porazbija sve. I onda naravno opet po politicarima kako su osirimasili narod pa opet podstrekivanje na paljene samo da bi vi kao prodali neku vijest...
Nije potrebna tolika investicija za jedno domaćinstvo a puno se brže otplati nego što možeš da zamisliš. Problem trenutni je papirologija oko instalisanja istih ali trudimo se da to izmjenimo (u tom sam sektoru) I da,grad nemože to tako lako da razbije a i garantni period je tu za solarne ploče kao i za sam sistem.
nisam znao da treba ikakva papirologija oko onog što sam kupio, i stavio na SVOJ krov. koga briga, ako nikom ne izaziva štetu? što se tiče razvoja same tehnologije, naučnici pri univerzitetu u liverpoolu su pronašli vrlo jeftinu i ekološku zamjenu za vrlo skupu i ekstremno otrovnu kemikaliju koja se dosad upotrebljavala CdCl2 za proizvodnju, naime ovaj skupocjeni otrov će biti zamjenjen neškodljivom i vrlo jeftinom alternativom MgCl2 koji može potpuno sniziti cijenu solarnih panela, i time dovesti do masovne upotrebe u svakom domaćinstvu. naime, MgCl2 je dosad i bio glavni razlog za ogromnu cijenu solarnih panela i toksičnost, a sada kada je taj problem riješen više nema prepreka na putu ka totalnoj komercijalizaciji solarnih panela.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
...što ti je kad članak napiše "inžinjer"...
i to NAJBOLJI medju jednakim
Ma ukrali tekst od nekog djeteta koje ide u prvi osnovne pa tek naucilo slova.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
1913 je bila blizu ideja realizovanja, Frank Schuman je već imao i ideju i aparature. U početku je bila ideja da se koriste paneli za pokretanje turbina koje bi navodnjavale pustu zemlju i tako stvarale plodno zemljiste.Za realtivno kratak period možda par ili više decenija mogla se čitava sjeverna Afrika pretvoriti u zelene bogate površine. No međutim rat izbi, vjerovatno i sabotaža većih svjetskih političkih sila i nedostatak kapitala ovaj projekat 100 godina poslije ostavljaju da samo sanjamo o njemu. Realno da se čitava sjeverna afrika dio centralne i recimo arapski poluotok pretvore u zelene obradive površine, kako bi samo svjetska ekonomija doživjela predah. Što je najgore arapi to mogu uraditi dan danas, no međutim bitnije su druge stvari, kao ladit muda i vadit naftu i zagađivat zemlju. Što je najgore ne čudi me ovo, jer ni u nas narod neće da obrađuje zemlju, čak što više stidi se kada pomsli da bi jeo svoje krastavice, samo da komšija ne vidi prljave ruke.
krastavce ili krastavice.. bice da si negdje iz posavine, jer mi kedemo lrastavice a svi ostali krastavce.. hahaha btw. ne komtam kako pijesak pretvoriti u humus ili plodno tlo.. mislim ok tamo gdje ima iole humusa to je ok, ali pogledaj malo tu afriku pogotovo sjeverniji dio..
Nisu ti paneli proizvodili elektricnu energiju 1913. godine, nego toplotnu energiju, a parna turbina je pokretala pumpu, imaju te pumpe i dan danas u egiptu i tunisu al su davno odustali od njih i danas su samo rusevine
Zarati u Alžiru i cijeli svijet ostade bez struje.
To vase "nevjerovatno malo" je mozda povrsine kao nasa drzava.
Cuj sta cekamo? Pa ko da se nas pita, narodu je nametnuto to sto imamo, placaj i suti.
Ovaj "mali" kvadrat je mali za Alžir, ali je veći od BiH.
Pa šta ako je veći od BiH? U svjetskim razmjerama nije puno ako se postavi kao plan za sljedećih 20 godina. O onome što bi smo time dobili da i ne govorim...
Pa eto razmisli ti što nema od tog ništa ako je sve tako lako i jednostavno.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Da mali prostor ali koliko kosta projekat, sa ~18% efikasnost solarnih celija to je jedan problem i drugi gubitak tokom transport energije na svaki 1000km 30% energije gubi se kao temperatura.
Postavi solarne panele na zgradama i kucama, i neces imati gubitak pri transportu. www.elektro-test.ba
Ma jeste mi strucnjaci rodila vas majka, vi bolje znate od jednog njemackog inzinjera!!!! Kad su svabe arapima u saudiji i kuvajtu ovo nudile, ima godina i godina i oni odbili jer gospoda naftu imaju pa im se mrsko mucit oko ovoga !!!
bakijato..... sta rece?