Ma somun je k'o duša. I jeste da ima posebnu čar u vrijeme ramazana, i to više zimi nego ljeti, ali je i istina da se manje proizvodi pa ga jer rijetko naći svježeg, da ne kažem vrućeg. No, kao i sve ostalo, treba nam izgleda priznanje iz vana da bismo shvatili vrijednost toga što imamo. Moj narode, ne trči odma' za tuđim, čuvaj i unaprijedi svoje i biće ti više nego dobro.
Somun nije nas, Dosao je iz Arapskih zemalja, mada ih Arapi prave jos tanje i vece, Arapi ne konzumiraju hljeb. Svjeze i najbolje somune mozes uvjek naci u Mehinoj pekari 100 metara iznad sebilja preko puta Poste u ulici Safet Bega Basagica, kada je Ramazan nakanim se iz Novog Grada otici u Stari kako bih kupio te somune, kad sam u prolazu uvjek svratim u tu pekaru po somun.
Kakve to veze ima odakle je porijeklom. Sigurno nije istog ni oblika ni ukusa. Nama došao sa istoka, mi ga izmijenili i prilagodili sebi. Tako bi se za više od pola svjetski poznate hrane moglo reći da nije iz zemlje za koju se obično veže. A što se tiče Mehine pekare, ja rekoh da ga ima, ali ga je vrlo rijetko naći. A to da li će se neko, npr. sa Dobrinje uputiti baš kod Mehe, čisto sumnjam. Jedino ako mu je usput.
Prikaži sve komentare (52)