Tvornica u Leipzigu
39

Porsche započeo proizvodnju električnog Macana, ove godine želi proizvesti 20.000 primjeraka

A. M.
Ciljevi proizvodnje za ovu godinu direktno odražavaju veliki interes kupaca za drugom generacijom Macana. Još u martu mjesecu njemački proizvođač automobila je zaprimio 10.000 narudžbi za ovaj električni SUV.

Porsche je ozvaničio početak proizvodnje nove generacije električnog Macana, koji mijenja postojeću varijantu sa SUS motorima s akcentom na evropsko tržište.

Proizvodni dom ovog noviteta je modernizovana tvornica u Leipzigu, koja je posljednjih godina zahtijevala ulaganja od oko 600 miliona eura, s obzirom na pripremu i proširenje linije za proizvodnju ovog baterijskog SUV-a.

Tvornica u kojoj se također proizvodi Panamera proširena je na novu liniju za sklapanje karoserije i baterijskih modula upravo zbog električnog Macana. Kompaktni SUV omogućuje visok nivo automatizacije u proizvodnji zahvaljujući PPE platformi. Proizvođač automobila koristi 800 robota samo u odjelu za sastavljanje karoserije i baterija.

Naravno, Porsche također jaše na valu održivosti, pa se tvornica u Leipzigu može pohvaliti tzv. karbonskom neutralnošću. U samoj proizvodnji Macana, njemački brend, na primjer, koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora, dok za grijanje tvornice koristi biomasu.

Više od 4.600 zaposlenika uključeno je u proizvodnju Macana i Panamere u Leipzigu. Ova tvornica je sposobna za maksimalnu fleksibilnost, budući da konvencionalni benzinski, hibridni i čisto električni modeli mogu sići s jedne proizvodne trake. Iako Porsche 2030. želi prodavati više od 80 posto svih novih automobila na električni pogon, nedavno se vratio u realnost i tom planu dodaje da će sve u konačnici zavisiti od zahtjeva kupaca i razvoja elektromobilnosti u pojedinim regijama svijeta.

Ipak, interes za novim Macanom je velik, jer je Porsche još u martu zabilježio 10.000 narudžbi. Ove godine Porsche planira dostići brojku od 20.000 proizvedenih primjeraka, a ako potražnja i dalje bude velika, povećat će tvornički kapacitet na 40.000 do 60.000 jedinica tokom 2025. godine.