Vijeće ministara može održati sjednicu i odlučivati ako sjednicama prisustvuje više od polovine članova Vijeća ministara, od kojih, vodeći računa o članku IX.3. Ustava Bosne i Hercegovine, najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda.
Lagumdzija nije bio na sjednici, sto znaci Bosnjaci nisu imali dva predstavnika, sto znaci odluka o Sarovicu se treba ponistiti.
Članak 18. Vijeće ministara donosi akta iz svoje nadležnosti većinom glasova od ukupnog broja svojih članova o svim pitanjima i temama o kojima u daljnjoj proceduri konačno odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. O ostalim pitanjima Vijeće ministara u pravilu odlučuje konsensusoma osobito o propisima, imenovanjima i postavljenjima iz djelokruga Vijeća ministara, Poslovniku i njegovom tumačenju. U slučaju da se konsenzus ne postigne, predsjedatelj Vijeća ministara saziva člana odnosno članove Vijeća ministara koji je (su) protiv kako bi se postiglo rješenje. U slučaju da konsensus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Vijeće ministara većinom glasova koja podrazumijeva i po najmanje dva člana iz svakog konstitutivnog naroda.
Prikaži sve komentare (88)