BiH
35

Vijeće ministara prihvatilo smjenu Šarovića

SRNA/FENA
Vijeće ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo inicijativu Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za smjenu ministra i zamjenika ministara iz SDS-a, javio je izvještač Srne.

Za inicijativu su glasali predsjedavajući Vijećaministara Vjekoslav Bevanda, ministri Nikola Špirić, Sredoje Nović, Bariša Čolak i Damir Ljubić.

Protiv su bili ministri Damir Hadžić, Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Mirko Šarović, koji su bili i protiv uvrštavanja ove inicijative u dnevni red današnje sjednice Vijeća ministara.

Prilikom glasanja o samoj inicijativi, Lagumdžija nije prisustvovao sjednici, ali ga je Hadžić kontaktirao telefonom i prenio da je on protiv inicijative.

Podsjetimo, SNSD je tražio smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović danas je nakon sjednice proširenog Kolegija tog doma kazao novinarima da će ova inicijativa Kluba poslanika SNSD-a biti uvrštena u dnevni red sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH kao treća tačka.

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta uputio je 18. septembra predsjedavajućem tog doma Denisu Bećiroviću inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović.

Kako je navedeno u inicijativi, Klub poslanika SNSD-a smatra da ima opravdane razloge za smjenu navedenih članova Vijeća ministra BiH "zbog neispunjenja programa, planova i obaveza preuzetih stupanjem na dužnost kao i narušavanjem međustranačkih dogovora koji su i doveli do njihovog imenovanja i nedovoljnog zastupanja interesa RS-a u institucijama BiH".

"Klub poslanika SNSD-a preuzima odgovornost za zastupanje RS-a u institucijama BiH u punom kapacitetu jer zajednički nastup sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) se nije pokazao optimalnim i djelotvornim", navodi se u inicijativi Kluba poslanika SNSD-a.