Ne bi Amerikanci branili Jugu nuklearnim oruzjem, to je budalastina. Mozda je bilo takvih hipotetickih scenarija koji su razmatrani, ali to se nikad ne bi desilo. Nije to ni tako vazno. Najvaznija poenta ovdje je da je Juga mogla postati clan NATO-a da je Tito htio. U tom slucalu se ne bi nikad raspala i ratova i tragedije 90-ih nikad ne bi bilo. To je Titova ogromna i neoprostiva greska, koju je pocinio iz budalaste odanosti komunistickoj ideji. Ideji koja se na kraju pokazala supljom poput balona.
Priča je mnogo dublja i kompleksnija nego u tekstu. NATO je bio i ostao vojni ali prije svega politički savez. Kapitalizam i socijalizam su dva antagonizma, dvije nepomirljive suprotnosti. NATO ne bi tada prihvatio SFRJ bez promjene društvenog uređenja. Temeljno Tito je biio socijalista i to mnogo bliži ideji socijalizma nego ostali. Tito je zadržao stratešku ulogu SFRJ vodećom ulogom u NESVRSTANIM. Rušenje Berlinskog zida je izazvalo tektonske političke potrese. Nečiju ideju da nestanu socijalistička društvena uređenja na tlu Evrope su narodi Jugoslavije a naročito BiH najskuplje platili.
tacno ali bi ratovali po svijetu i ubijali radi amerckih interesa kao sto danas radimo. a isto su ga zvali da bude osnivac eu jedini uslov je bio visestranacki sistem i demokratija. i na kraju sve te price da je neko rez*** jugu su suplje jer nikog nemozes natjerat da ratuje ako nece , malo su finansijski pomogli "vrlim vodjama" i govorili im da su uz njih (svima) i dobro zaradili na orzuja ali na kraju mi smo ratovali a ne zapad ili istok.
Prikaži sve komentare (184)