Objavljen dokument
28

Rusi provociraju na Baltiku: Samoinicijativno žele pomjeriti morsku granicu kod Finske i Litvanije

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Vlada Ruske Federacije donijela je nacrt zakona kojim će se proširiti teritorijalne vode zemlje u Baltičkom moru i to u blizini državne granice s Litvanijom i Finskom.

Prema dokumentu koji je pripremilo Ministarstvo odbrane Rusije, Rusija namjerava proglasiti dio akvatorija na istoku Finskog zaljeva, kao i dijelove u blizini gradova Baltijsk i Zelenogradsk koji se nalazi u Kalinjingradskoj oblasti, svojim unutrašnjim morskim vodama.

Kako su naveli, na granici s Finskom, Rusija namjerava prilagoditi koordinate u oblasti nekoliko ostrva kao i u blizini sjevernog rta rijeke Narve.

"Trenutne geografske koordinate koje je utvrdilo Vijeće ministara SSSR 1985. godine ne odgovaraju u potpunosti trenutnoj geografskoj situaciji. Tačke su snimljene pomoću malih morskih navigacijskih karata koje su, pak, zasnovane na radovima iz sredine 20. stoljeća. To nam ne dozvoljava da odredimo vanjsku granicu unutarnjih morskih voda", navodi se u nacrtu dokumenta u koji je uvid imao The Moscow Times.

Dokument o reviziji granice pušten je u javnu raspravu gotovo istovremeno s početkom testiranja i vježbi taktičkog nuklearnog oružja koje Rusi izvode u Južnoj vojnoj oblasti, nedaleko od Ukrajine.