Komentari (184)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
nije staljina ubio mozdani, vec tito ;)
tako je :D
Bit ce zanimljivo ovako citati o ratu u BiH za nekih 40tak godina
Najveći sin naših naroda, Josip Broz Tito. Imali smo vrhunsko obrazovanje, dobar, siguran pos'o i što je najvažnije, nismo bili gladni. Sistem jest imao grešaka i to niko ne krije, ali je taj sistem milijardu puta bolji od svega što je došlo poslije njega, želio ovo neko da prizna ili ne.
Ja nisam rođen u Jugoslaviji, ali po pričama moje majke, Jugoslavija je bila jaka i stabilna zemlja, i što je najvažnije, bila je zemlja koja je imala glavu i rep. Normalno, ja sada razmišljam o svojoj Bosni i Hercegovini, jer ipak, vrijeme se ne može natrag vratiti i siguran sam da ovi naši političari neće nikada moći napraviti onako jaku državu. Ali opet, nada postoji da će svi ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini doći jednoga dana do pameti i da ćemo napraviti nešto u vezi svega ovoga.
...tesla 10 je tačno opisao stanje koje je bilo...gaetano, razumijem da mrziš prošlu državu, ali mržnjom n emožeš poništiti istorijske činjenice...yebiga, taj softver još nije izmišljen :)
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
Pa opste poznata je stvar to da su Amerikanci i NATO zbog znatno manjih konvencionalnih snaga oduvijek imali doktrinu da prvi upotrijebe nuklearno oruzije kao odgovor na konvencionalni napad SSSRa, i to se nije odnosilo samo na napad na clanice nego i na sve neutralne drzave u Europi kao sto su Austrija, Finska, Turska (do ulaska u NATO), i td. To je manje vise javna tajna i o tome se pricao od zavrsetka hladnog rata, a ovi dokumenti to samo potvrdjuju. Sve to je dio velikog plana sprecavanja sirenja Komunizma, a to je i razlog intervencija u Koreji, Vijetnamu, Juznoj Americi i td...
boli me kuuuuuuuuuuuuuuuuuurac
nisu ameri imali namjeru branit TITA i jugu nego su trazili povod da atomskim oruzjem napadnu rusiju . pedesetih sezdesetih godina proslog vjeka su ameri imali stacionirane atomske rakete u evropi i turskoj koje su imale domet do moskve . a rusi nisu imali mogucnost ni rakete kojima bi dostigli moskvu . informisite se malo o kubanskoj krizi , kada je onaj drogeraš i švaleraš Kennedy htjeo zapocet treci svjetski rat da bi zabranio rusima stacioniranje atomskih raketa na kubi . i da je se to desilo , ameri bi bombardovali rusiju rusi uzvratili po evropi jer nisu mogli ameriku . i sad bi imali ozracenu evropu i mi bi svi na*** a amerikanci bi prosli bez posljedica .
Na*** smo kad su nas SAD počele braniti...
Sad odnosno masoni bili su spremni da brane masona Tita od Staljina koji je tada bio pod kontrolom jezuita ( jezuiti su organizovali oktobarsku revoluciju). Svijetom vladaju masoni i jezuiti koji su konstruisali prvi i drugi svjetski rat. Rat i raspad SFRJ nisi htjeli masoni koji vladaju u SAD i Britaniji vec Jezuiti na celu sa Njemackom. EU je proizvod Vatikana odnosno jezuita i sluzi za materijalno porobljavanje naroda. Staljina nije ubio Tito vec Jevreji nakon "doktorske zavjere".
cuj bile spremne? Jesu malo sutra,dogovorili se s rusijom da drzavu isparčaju i na fin nacin rjese se sile Jugoslavije.sad se pati misko:-)
🍌
Srbima🔪🔪🔪🔫🔫🔫🔫🔫
Problem je u tome što se Jugoslavija upravo zbog SAD-a raspala , te je poslije toga nastao rat u 90-tim. Sjedinjene Američke Države, koliko god moćne , nisu imali u interesu da brane Jugoslaviju. Moje jedino pitanje je gdje je sav taj novac koji je navodno sačuvan za zaštitu Beograda otišao ? Da je Jugoslavije postala članica NATO-a , a što je i mogla , ne bi se desio scenario niti raspad Jugloslavije , a vjerovatno se ne bi desio ni rat u 90-tim , koji je rezultirao masivnim etničkim čišćenjem koji se dešavao u Srebrenici a i šire. Samo nas je jedna Titina odluka odvajala od toga da postanemo jedna snažna država . Nažalost , njegova vizija o komunističkom uređenju ga ja bacila unatrag , te država nikada nije napredovala. Nije ušao u NATO . Umro je , raspala se Jugoslavija, poslije čega je nastao rat. Ova priča vezano za "dobričine Amerikance" je pukla izmišljotina.
Ne bi Amerikanci branili Jugu nuklearnim oruzjem, to je budalastina. Mozda je bilo takvih hipotetickih scenarija koji su razmatrani, ali to se nikad ne bi desilo. Nije to ni tako vazno. Najvaznija poenta ovdje je da je Juga mogla postati clan NATO-a da je Tito htio. U tom slucalu se ne bi nikad raspala i ratova i tragedije 90-ih nikad ne bi bilo. To je Titova ogromna i neoprostiva greska, koju je pocinio iz budalaste odanosti komunistickoj ideji. Ideji koja se na kraju pokazala supljom poput balona.
Priča je mnogo dublja i kompleksnija nego u tekstu. NATO je bio i ostao vojni ali prije svega politički savez. Kapitalizam i socijalizam su dva antagonizma, dvije nepomirljive suprotnosti. NATO ne bi tada prihvatio SFRJ bez promjene društvenog uređenja. Temeljno Tito je biio socijalista i to mnogo bliži ideji socijalizma nego ostali. Tito je zadržao stratešku ulogu SFRJ vodećom ulogom u NESVRSTANIM. Rušenje Berlinskog zida je izazvalo tektonske političke potrese. Nečiju ideju da nestanu socijalistička društvena uređenja na tlu Evrope su narodi Jugoslavije a naročito BiH najskuplje platili.
tacno ali bi ratovali po svijetu i ubijali radi amerckih interesa kao sto danas radimo. a isto su ga zvali da bude osnivac eu jedini uslov je bio visestranacki sistem i demokratija. i na kraju sve te price da je neko rez*** jugu su suplje jer nikog nemozes natjerat da ratuje ako nece , malo su finansijski pomogli "vrlim vodjama" i govorili im da su uz njih (svima) i dobro zaradili na orzuja ali na kraju mi smo ratovali a ne zapad ili istok.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Da nije bilo Titovog vizionarstva, ostali bi 1948. rame uz rame sa Bugarima, Rumunima a znamo vrlo dobro da je recimo 1980. SFRJ za Bugarsku, Rumuniju, bila ono što je danas Njemačka za Bosnu pa i više. Kakvim auto-destruktivnim narodima je rukovodio zaista ga se može smatrati genijem.
kakve su ovo price u zadnje vrijeme? ha, ameriko?
A hoće kulturno nam reć da oni upravljaju svim, a da mi bijednici možemo samo maštat o nekakvoj slobodi, nezavisnosti, državama, nacijama i ostalim "važnim" stvarima.
kud ih nismo nabusili u (ne)prijateljskoj, bar to je moglo ako nista =( volim kad amerika pati pa kako god, kriv sam, jbg sta cu...
Ma meni su Tito i njegova politika preko .k.u.ca. On je poznat po silovanju pionirki. O tome sam cuo jos kao dijete. A to sto je nas Bosnjake htio pogresno identifikovati dok je Srbe i Hrvate dizao u nebesa , pa sad ih mi moramo spustati na zemlju, koliko su visoko odletjeli. Druze Jozo , pa cim ste umrli oni su vam pjevali : Druze Tito tebe Srbi lazu, oni vole dzjenerala Drazu. eeeeee kome si ti vjerovao i oruzje JNA ostavljao, samo da znas, ali, neka, i to cemo mi srediti.
...ismijah ti se...
Nije Tito pogriješio što je muslimane u BiH nazvao Muslimanima. Takva bila vremena. Ali je Alija za*** što je Muslimane preimenovo u Bošnjake. Nepotrebna zavrzlama radi koje sad plaču "intelektualci" bošnjački jer slijedi popis :) Al neka! Kad ovca pravi državu, ne može ni znat šta je bitno.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
objavila je Radio-televizija Srbije....dalje neću ni čitati
prosle godine, kad je bila godisnjica srebrenice, dva dana su pustali dokumentarce o genocidu i filmove sa slicnom tematikom. i stalno su ponavljali da su ubijeni svi koji su se predali srbima i da tada ratkovoj vojsci niko nije trebao vjerovati. mene iznenadilo ali sam osjetio da nesto ide na bolje
a njihova braća po vjeri i dalje negiraju,a nisu spomenuli vojnike iz srbije jel de?ratkova vojska a nije slobodanova,eh
Sve je to sada nebitno. Kao što će i ova današnja situacija za 100 godina biti potpuno nebitna. Ali, valja nam izdržati do tada.