Traže hapšenje
142

Netanyahu bijesan zbog odluke Međunarodnog suda: Sve su to laži, to je kao da hapsite Churchilla

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u intervjuu za CNN komentirao je rat u Gazi, ali i odluku tužioca Međunarodnog suda pravde da zatraži nalog za njegove hapšenje kao i hapšenje lidera Hamasa.

Govoreći o budućnosti Gaze, Netanyahu je demantovao tvrdnje desničarskih ministara u vladi kako će se na tom području graditi naselja za izraelske doseljenike te je poručio kako je on uvijek bio protiv takvog plana.

"Ako mislite na preseljenje Gaze, to nikada nije bilo u planu i to sam otvoreno rekao. Neki od mojih birača nisu zadovoljni zbog toga, ali to je moj stav. Jednom kada Hamas bude poražen, ono što moramo učiniti je održati demilitarizaciju Gaze", rekao je Netanyahu.

Poručio je i kako na tom području želi civilnu upravu kojom ne bi upravljali pripadnici Hamasa.

"Treća stvar koju bih uradio je da rekonstrukciju Gaze, ako je moguće, urade umjerene arapske države i međunarodna zajednica. To je realan plan i ja sam to rekao. Neki ljudi nisu zadovoljni time. Možda žele ubaciti u sve to Palestinsku samoupravu koja još uvijek uči djecu da traže uništenje Izraela. To nije moj stav. Želim drugačiju budućnost za Izraelce i Palestince", tvrdi Netanyahu.

Tokom intervjua Netanyahu se osvrnuo i na optužbe Međunarodnog suda pravde protiv njega i Yoava Gallanta, a koje između ostalog uključuju i izazivanje istrebljenja, gladi kao metode rata i uskraćivanje zaliha humanitarne pomoći.

"Khan je nevaljali tužilac koji je iznio lažne optužbe i stvorio lažne simetrije koje su opasne. Zahtjev za nalog za hapšenje koji se razmatra zasnovan je na gomili laži. To je kao da kažete da u Drugom svjetskom ratu izdajete naloge za hapšenje Roosevelta i Churchilla, ali i Hitlera", mišljenja je Netanyahu.