Najavljene konferencije
21

Hoće li Irska i Španija danas otkriti planove za priznavanje Palestine uprkos izraelskom upozorenju

I. Sa.
Irska i Španija bi danas mogle objaviti planove za formalno priznavanje Palestine kao države.

Ove najave dolaze nakon upozorenja Izraela da će to "podstaknuti ekstremizam i nestabilnost".

Trojica čelnika irske vlade: premijer Simon Harris, zamjenik premijera Micheál Martin i ministar Eamon Ryan bi trebali također danas održati konferenciju za novinare.

Ranije su signalizirali da će učiniti potez kojim bi priznali palestinsku državnost do kraja maja.

Nacionalni javni emiter RTE i Irish Times objavili su da će odluka o tome biti objavljena na konferenciji za novinare.

Guardian navodi da će španski premijer Pedro Sanchez također danas otkriti datum za formalno priznanje Palestine.

Sanchez je jedan od najotvorenijih evropskih lidera kada je riječ o kritikama izraelske ofanzive u Gazi te je više puta govorio da rješenje o dvije države ostaje jedini odgovor na krizu na Bliskom istoku.

Ovaj potez dolazi usred teškog sedmomjesečnog rata u Gazi, kao i potrage za nalogom za hapšenje po optužbama za ratne zločine od Međunarodnog krivičnog suda.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je upozorilo Irsku na ovaj potez, rekavši u objavi na platformi X da će ih to učiniti "pijunom u rukama Hamasa" i "dovesti do više terorizma, nestabilnosti u regiji i ugroziti sve izglede za mir”.

Članice Evropske unije Irska, Španija, Slovenija i Malta su proteklih sedmica naznačile da planiraju objaviti priznanje Palestine, tvrdeći da je rješenje o dvije države od suštinskog značaja za trajni mir u regionu.

Od 1988. godine, 139 od 193 zemlje članice UN-a priznale su palestinsku državnost. Irska vlada je ranije rekla da bi priznanje dopunilo mirovne napore i podržalo rješenje o dvije države.