Povratnici/Raseljena lica, koja nastoje ostvariti povratak u bosanskohercegovački entitet RS, na prebivališta prije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, također zahtijevaju od dotičnog Radislava Jovičića, da podnese neopozivu ostavku na ime nezakonitog poništavanja ličnih karata sa aspekta kršenja svih procedura, te protivno Zakonima i Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnim sporazumima koj se nalaze u dodatku Ustava. Prije svega, povrijeđena su osnovna ljudska prava, koja proističu prije svega iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Anex-a 7, koji tretira prava izbjeglica i raseljenih lica. Također prekršena prava, koja proističu iz Zakona o ličnoj karti državljana BiH (“Službeni glasnik BiH” broj 32/01, 16/02, 32/07, 53/07 i 56/08), a u vezi Člana 1., Člana 3., Člana 4. i Člana 5. predmetnog Zakona. Dalje, povrijeđena su prava, koja garantuje Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH (''Službeni glasnik BiH'', broj: 56/08), a u vezi Člana 1. i Člana 3., kao i Posebne odredbe Zakona, odnosno Član 16. i Član 17. predmetnog Zakona. Također su prekršena prava u smislu dokazivanja tačnosti podataka, kao u Članu 6. i Članu 14. Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH (''Službeni glasnik BiH'', broj: 56/08) i Članu 6. Zakona o ličnoj karti državljana BiH (“Službeni glasnik BiH” broj 32/01, 16/02, 32/07, 53/07 i 56/08).
Bolan Turčine, propašće ti život u mržnji i bijesu. Naložen si na SDA k'o malo dijete. Ako si toliki patriota idi radi šta korisno, nemoj sjediti cijeli dan za kompjuterom i raditi na razbijanju BiH. Ti više razbijaš BiH nego Dodik. Ti predstavljaš Bošnjake kakve Srbi ne vole, kakve niko normalan ne voli. Niko ne voli ljude koji su puni mržnje a pri tome generalizuju. Na sve strane ima nacionalista zadojenih mržnjom, samo meni najviše smetaju ovi što fol rade za jedinstvenu BiH, ali bi sve druge pobili.
@neimenovan.x Ne znam čemu potezanje floskule o pripadnosti nekoj od političkih opcija, kada je moje izlaganje bazirano na faktima, odnosno na ugnjetavanju povratnika Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu RS!? O kakvoj mržnji govoriš, o kakvoj generalizaciji!? Ja govorim o afirmaciji Bošnjačkog korpusa u bosanskohercegovačkom entirtetu RS u svim sferama života, kao i pravu na konzumaciju svih pogodnosti pri povratku protjeranih i raseljenih lica tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu! Kažeš "Ti predstavljaš Bošnjake kakve Srbi ne vole", izvinjavam se molim te, što Srbi ne vole Bošnjake, koji nastoje ostvariti svoja prava kao naprijed u izlaganju, je li to implicira, da bi Srbi voljeli Bošnjake, samo onda, kada bi se ovi drugi odrekli svih svojih prava i prava na imovinu, e pa žao mi je, neće moći!
Prikaži sve komentare (15)