BiH
0

Bosić: Tražimo ostavku ministra policije RS

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) traži ostavku ministra policije RS Radislava Jovičića nakon što su javnost šokirale jučerašnje scene policijskog nasilja u Banjoj Luci.

"Javnost je šokirana jučerašnjim scenama policijskog nasilja u Banjoj Luci i SDS traži ostavku ministra policije RS Jovičića zbog korišćenja brutalne i neprimjerene sile protiv porodice Vulić, kao i zbog nedavnog privođenja i zastrašivanja novinara i studenata", kazao je predsjednik ove stranke Mladen Bosić.

Navodeći da je ministar Jovičić imao podršku SDS-a na početku svog mandata, kada se činilo da će obavljati profesionalno i nepristrasno svoj posao, Bosić je dodao da je sada jasno da je ministar policije „potpao pao pod direktan utjecaj politike i novopečenih bogataša koji su svoje bogatstvo stekli na sumljiv način pod zaštitom aktuelne vlasti SNSD-a“.

"Stavljanjem policije u zaštitu interesa onih koji su pljačkali narod, ministar je ponizio i srozao ugled institucije policije RS", kazao je predsjednik SDS-a.

Ističući da je policija RS bila "uz narod kada je RS stvarana i da je dala ogromne žrtve i doprinos njenom nastanku", Bosić kaže da je ona i jedan od stubova bezbjednosti i budućeg razvoja RS.

Jučerašnje dešavanje u Banja Luci, za predsjednika SDS-a, je još jedan dokaz da je neophodno hitno usvojiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine i utvrditi na koji način su došli do bogatstva oni „čije pare sada štiti vrh SNSD-a i zbog kojih policija tuče i privodi građane“.

"SDS je zabrinuta da RS tone u totalitarno društvo u kojem će institucije od osiromašenog naroda štititi samo malu grupu novih bogataša oko vrha aktuelne vlasti. To je siguran put za uništavanje RS iznutra i tu činjenicu ne može sakriti ni lažni patriotizam onih koji su posljednjih sedam godina u privatne džepove isisali milione iz budžeta RS", kazao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Željko Vulić, koji već duže vrijeme vodi spor s firmom “Grand trade” Mile Radišića, koja je investitor zgrade koja se gradi neposredno uz Vulićevo imanje u Banjoj Luci, ponovo je jučer priveden uz upotrebu sile od strane uniformisane policije i Jedinice za podršku, kao i njegova dvojica sinova.

Vulići su branili svoj posjed, do kojeg od jučer više ne vodi prilazni put koji su koristili više od 40 godina, a koji je i bio predmet spora.

Sada imaju mali puteljak do svoje kuće s druge strane ulice, koji je omogućen nakon što je gradska vlast zatražila asistenciju policije da bi mašine napravile taj prilaz.

Protiv Vulića je policija najavila i krivično gonjenje zbog, kako navode, ometanja državnog organa u vršenju službene dužnosti.