Zao mi je sto cu biti gruba ali... Tek jedan posto Roma se asimilira u drustvo, od vajkada se njima gleda kroz prste. Prosjacenje, kradje, mucenje zivotinja... Zato je uvijek vijest dana kada Rom zavrsi skolu. Zna se koliko musava djeca moraju donijet kuci od prosnje, iskacu iz betona, nigdje kafe ne mozes popit da ti ne puhcu za vratom.
@Mala Miccy. Nisi gruba, no realna. Romi moraju poraditi sami na sebi i na svojoj asimilaciji u društvo. Nažalost, ni oni sami ne znaju, da li bi da budu integralna cjelina, ili folklorna atrakcija. Činjenica je da se ni država baš ne sekira, ali integracija krece iz vlastitih redova, a tu sumnjam da će biti napretka
Prosjašenje i krađe kao crnci u Americi prije 100 godina. U društvo se asimiliraju oni Romi koji odrastaju u komšiluku koji ih ne diskriminira. Nakon što u tom komšiluku završi školu, treba mu puno sreće da ga neki šef primi na posao. Zatim mu treba još više sreće da ga radne kolege ne zayebavaju i ne izbjegavaju, da bi mogao ostati na tom radnom mjestu. Reći da asimilacija Roma u društvo zavisi od njih samih je školski primjer prebacivanje odgovornosti na žrtvu.
Prikaži sve komentare (18)