Umjesto Ćuluma
35

Donesena odluka o raspisivanju konkursa za novog direktora SIPA-e

D. Be.
Članovi Nezavisnog odbora
Članovi Nezavisnog odbora
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH donio je Odluku o raspisivanju Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata na poziciju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te utvrdio tekst Javnog konkursa, koji će biti objavljen u narednom periodu.

Darko Ćulum je imenovan za direktora SIPA-e 14. jula 2020. godine što znači da mu četverogodišnji mandat ističe 14. jula ove godine.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje među imenima koja se spominju kao kandidati za nasljednika Ćuluma su Branimir Šehovac (načelnik PU Istočno Sarajevo), Ljubiša Pandurević (načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci), Slobodan Radinković (načelnik PU Doboj), Boro Šarić (načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata u MUP-u RS) i Žarko Laketa (direktor Službe za poslove sa strancima).

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj 36. sjednici obavio i razgovor sa rukovodstvom Granične policije BiH u cilju sagledavanja njihovog rada.

O aktivnostima koje provode u Graničnoj policiji BiH članove Nezavisnog odbora informisali su direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i zamjenik direktora granične policije BiH Ensad Korman.

Članovi Nezavisnog odbora primili su u posjetu nerezidentnog ambasadora Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani, NJ. E. Adriana Farrella. Razgovarano je o posjeti Republici Irskoj, koju su članovi Nezavisnog obora preduzeli u okviru TAIEX programa Evropske komisije.

Posjeta članova Nezavisnog odbora Republici Irskoj preduzeta je u cilju sagledavanja najboljih evropskih praksi u radu nezavisnih i srodnih tijela koja se bave provođenjem procedure za izbor čelnika policijskih agencija. Tokom susreta sa ambasadorom Farrellom izražena je obostrana zahvalnost za dobru organizaciju i realizaciju ove posjete.

Nezavisni odbor razmotrio je Informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH, te donio zaključak koji će biti upućen Ministarstvu, a odnosi se na aktivnosti koje je Nezavisni odbor preduzeo na realizaciji preporuka iz Petog kruga evaluacije GRECO-a za Bosnu i Hercegovinu.