Vrijednost projekta 170 miliona eura
0

RS i Hrvatska će zajedno graditi HE Dubrovnik 2

FENA
Izgradnja hidroelektrane Dubrovnik II je u interesu i Republike Srpske i Hrvatske i zajednički će je finansirati kroz kompaniju koja će u naredne tri godine raditi na njenoj izgradnji, najavili su predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić i prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Radimir Čačić.

Vrijednost projekta je oko 170 miliona eura, snaga hidroelektrane je oko 300 megavata, a izvore sredstava će, kako su najavili Džombić i Čačić nakon sastanka u Banjoj Luci, tražiti i kod međunarodnih finansijskih institucija i ne sumnjaju da će ih dobiti.

Računaju i na povoljna evropska razvojna sredstva, jer, kaže Čačić, jednim dijelom je u projekt involvirana i Crna Gora.

"Hidroelektrana se nalazi u Dubrovniku, a voda treba da dođe iz Hidroelektarne Trebišnjica, prokopavanjem tunela u dužini od 16 kilometara", kazao je Džombić.

Nakon izgradnje hidroelektrane, koju će finansirati 50 posto RS, te istim procentom i Hrvatska, bit će, kaže, usaglašena podjela eleketrične energije.

"Otvorena pitanja u elektroprivredama, koja imamo po pitanju Dubrovnika I i RiTE Gacko, usaglasili smo da ostavimo po strani, kako ne bi bili prepreka uspješnoj realizaciji projekta Dubrovnika I"I, rekao je Džombić na pres-konferenciji.

Kada je u pitanju most na rijeci Savi kod Bosanke Gradiške, Džombić kaže da je RS u interesu da se ubrza i taj projekt te će ovaj bh. entitet preuzeti inicijativu da se međunarodni tender za izbor izvođača raspiše do kraja godine i krene u finansiranje, budući da RS ima određena sredstva za izgradnju.

"Hrvatska je dala saglasnost za to i oni će osigurati potrebna sredstva s njene strane u narednih nekoliko godina, kazao je entitetski premijer podjsetivši da je će se taj projekat također finansirati u omjeru 50:50 posto", a vrijednost je 30 miliona eura.

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Radimir Čačić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je ključan projekt Dubrovnik II, ocijenivši ga kao jedan od "najpotentnijih i najkvalitetnijih evropskih energetskih projekata u omjeru uloženog i dobijenog".

On smatra da je "šteta" da je do sada propušteno vrijeme za realizaciju tog projekta.

"Ulazimo u vrlo jasne rokove. Do kraja septembra završit ćemo koncept, definirati i druge odnose u upotrebi, a 2017. ide i projekat Dabar u funkciju, što će taj projekat učiniti još izvodljivijim i kvalitetnijim. Nakon toga, s obzirom da su izvedbeni projekti već gotovi, spremni smo odmah za počatak radova, a završetak je 2015. godine", kazao je Čačić.

Smatra da neće biti ni prepreka, kada je u pitanju, ekološki segment ovog projekta. Za most na Savi kod Bosanske Gradiške, također je rekao da ima podršku Hrvatske.

Potvrdio da trenutno neće biti izgradnje mosta kopno – Pelješac, ali, kaže, taj projekt ostaje za realizaciju u narednom periodu.