biznis
0

Proizvodi drvne industrije iz BiH u EU samo uz dokaz o porijeklu sirovine

FENA
Konferencija o primjeni "Uredbe o drvetu EU (EUTR)" upriličena je danas u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH/Agencije za promociju izvoza BiH (BHEPA), a u saradnji s USAID-Sida Firma projektom BiH, NERDA - Razvojnom agencijom SIBiH i Šumarskim fakultetom Sarajevo.

Presjednik VTKBiH Bruno Bojić rekao je da je cilj ove konferencije suzbijanje nelegalne sječe šuma, jer po EUTR uredbi, koja stupa na snagu 1. marta, u Evropsku uniju se neće moći izvoziti proizvodi od drveta koji nemaju dokaze o porijeklu sirovine.

"Svi kojih se tiče drvna industrija moraju biti oprezni o pitanju nelegalne sječe, kupovine sirovina, certificiranja i svega ostalog što koči normalan razvoj tog sektora", istakao je Bojić.

Po njegovim riječima, od ukupno posječene šume danas je više od 30 posto posječeno nelegalno, što mora biti spriječeno jer je 53 posto teritorije BiH pod šumama i bh. drvni sektor ima potencijal da bude vodeći u regionu.

"Suficit u bh. izvozu proizvoda od drveta iznosi 330 posto, a samo prošle godine vrijednost tog izvoza iznosila je 320 miliona KM", tvrdi Bojić.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS-a Lazo Šinik naglasio je da je prije 20 godina udio namještaja u izvozu bh. drvne industrije iznosio 60 posto, dok danas iznosi oko 40 posto i morao bi biti uvećan.

"Za postizanje tog cilja posebno je važno osigurati dokaze da sirovine ne potječu od nelegalnih sječa, iako one u BiH nisu toliko izražene i uglavnom se radi o manjim količinama koje lokalno stanovništvo koristi za ogrjev", potcrtao je Šinik.

Naveo je da EU, kao najznačajniji trgoviski partner BiH, bilježi rast potražnje za bh. drvnim proizvodima, koji je u prošloj godini iznosio oko sedam posto, što treba maksimalno iskoristiti i što se očekuje od ovog sektora.