Traje danas i sutra
30

Počeo Sarajevo Energy Forum, regionalni događaj o ključnim pitanjima energetske budućnosti

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevo Energy Forum (SEF) otvorio je danas svoja vrata u hotelu Hills na Ilidži. Ovaj forum okuplja lidere, stručnjake, ljude iz biznisa, institucija, akademske zajednice i medije, a veliki broj partnera govori o renomeu kojeg je SEF već stekao.

Skup su u ime organizatora otvorili Senad Šepić te Ahmet Erglić potpredsjednik Privredne komore Bosne i Hercegovine i Mehmed Cero u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Prvi panel je posvećen preispitivanje našeg načina obezbjeđivanja energije i odnosa prema okolišu: "Tranzicija regije uglja u regiju sa razvijenim OIE i iskustva medija u tom procesu", a moderator je Elvir Bucalo, urednik BHRT-a, dok su panelisti: Anes Kazagić iz Elektroprivreda BiH, Slobodan Popovski, predsjednik MARES-a iz Sjeverne Makedonije, Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti iz Hrvatske, Miroslav Nikolić iz Elektroprivrede HZHB i Semir Hambo, glavni i odgovorni urednik portala Klix.

Na SEF-u će se razgovarati gdje je BiH u tranziciji iz regije uglja u regiju sa razvijenim obnovljivim izvorima energije, zatim kako izgraditi mreže koje će osigurati priključak svima i ojačati regionalne kapacitete o čemu će biti govora na panelu koji se realizira u partnerstvu sa njemačkim GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Generalni direktor HIFA Oila Venan Hadžiselimović, kompanije koja je generalni sponzor SEF 2024, održat će prezentaciju o tranziciji primarno naftne kompanije u energetsku kompaniju i tome koji su izazovi, ali i mogućnosti na tom putu.

Rimac Energy, zlatni sponzor i partner će predstaviti najnaprednije baterije koje se trenutno nalaze na svjetskom tržištu i kako one jačaju i pomažu stabilnost elektroenergetskog sektora. 

Za predstavnike općina, gradova i kantona, bit će održana prezentacija o najboljim praksama implementacije energetskih zakona i kako njihova primjena može ubrzati ekonomski razvoj tih sredina. Privrednici će posebna izlaganja imati o primjeni CBAM-a, osiguravanju zelenih certifikata i garancija porijekla i tome kako se pripremiti da nastave neometano i bez povećanja cijena izvoza, plasirati svoje robe na evropsko tržište. 

Najbolje modele projektnog i održivog finansiranja projekata iz obnovljivih izvora energije predstavit će iz ProCredit Bank, koja je također zlatni sponzor ovogodišnjeg SEF-a. 

Učesnici će još moći poslušati planove o razvoju biomase, zelenog hidrogena, solarnih i vjetroelektrana, te energetskoj efikasnosti i tome kako se elektromobilnost razvija u našoj zemlji, kojom prilikom će moći pogledati i izloženo Tesla vozilo i električni motor, te upoznati se sa planovima Simply Charge kompanije iz Sarajeva.

Također, tokom SEF-a posjetioci će moći testirati i aplikaciju PV Smart Click koja vrši izračune mjerenja sunčanih sati na zadanoj lokaciji i radi procjenu ukupnih troškova, kao i rješenja solarnih nadstrešica koja vaše parking mjesto čine profitnim centrom, a koja su izradili Digital Arena iz Imotskog, te Propulzija iz Beograda koji su partneri i zlatni sponzori.

Tu će biti prezentirana rješenja izgradnje velikih solarnih elektrana,

jedne od najvećih kompanija u regiji, SSK Balkan iz Skopja koji su izlagači i srebreni sponzor događaja. 

Nema sumnje da je SEF 2024 važan forum, te da je dobro da se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine na stručan i odgovoran način razgovara o energetskoj tranziciji i ključnim pitanjima naše energetske budućnosti. Odnos prema energiji će odrediti i naš odnos prema budućnosti, prema mogućnostima našeg razvoja.