Veliko interesovanje
50

Drugi dan SEF-a: Finansiranje, elektromobilnost i povećanje mrežnih kapaciteta

Klix.ba
Sarajevo Energy Forum
Sarajevo Energy Forum
Veliko interesovanje vlada i tokom drugog dana Sarajevo Energy Foruma. Tu su sesije o mogućnostima finansiranja i oslobađanja domaćih i međunarodnih potencijala za projektno i održivo finansiranje, uloga berze i jačanje energetskog prava u osiguravanju investicija u OIE...

Panelisti drugog dana SEF-a sU: Muhamed Mujakić, izvršni direktor NOS BiH, Vedad Suljić, direktor CETEOR-a, Tomislav Tomas, Pravnici u energetici, Edin Bajraktarević, direktor u Odjelu za poslovanje sa srednjim preduzećima iz ProCredit Bank, a moderator Mišo Golub, advokat iz Bane Luke.

Mirza Kušljugić, predsjednik, Centar RESET, održat će prezentaciju ''Da li će energetska tranzicija u zemljama Zapadnog Balkana biti inkluzivna i pravična?''. O mehanizamu prekograničnog poravnanja emisije ugljika (CBAM) i usklađivanje sa Pravilnikom za izvozno orijentirane kompanije u EU: Obaveze industrije u BiH, govori Esma Manić, ekspert za energetiku, Enova iz Sarajeva. Panel o mogućnostima gasnih konekcija, projekata biomase, vjetroelektrana, nove tehnologije termoelektrana i zelenog hidrogena i njihova uloga u procesu ekonomskog razvoja, dekarbonizacije i zaštite okoliša moderira prof. dr. Sanjin Gutić sa PMF-a Sarajevo, dok su panelisti dr. Anes Kazagić, Elektroprivreda BiH, Lutfi Coskun, ekspert iz Republike Turske, Maja Šuput, predsjednica, Komisija za koncesije RS i Midhat Arpadžić iz OIEBiH.

Zatim temu ''Fleksibilnost elektroenergetskog sistema – implementacija mjera za povećanje kapaciteta mreže za priključenje novih proizvođača (DG), potrošača i ostalih distribuiranih energetskih resursa (DER)'' moderira Eldar Hukić iz FERK-a, Key note prezentaciju ima prof. dr. Nermin Suljanović, sa Univerziteta u Tuzli/ EIVM iz Ljubljane, dok su panelisti Almir Tuhčić, EP BiH; Stevan Zoranović, JP Komunalno Brčko distrikt BiH, Senad Aganović, FERK i Mijo Terkeš, Elektroprivreda HZHB.

Jasmina Katica, šefica Odsjeka za energetsku efikasnost Federalnog ministarstva prostornog uređenja, održat će prezentaciju na temu Energetska efikasnost kao pomoć energetskoj tranziciji. A Sarajevo Energy Forum će zatvoriti panel ''Trendovi razvoja elektromobilnosti, solarnih elektrana, toplotnih pumpi i opreme za projekte OIE i njihov značaj za zdraviju okolinu, finansijske uštede i efikasan proces dekarbonizacije'', uz moderaciju Harisa Derakovića (Conram Brčko), a panelisti su Hristijan Mirčeski, regional manager, SSK Balkan, Skopje, Adi Hekalo, CEO Nikola, Damir Uzunović, direktor, Volvo Car Centar, Sarajevo Lovre Šimunović, Digital Arena doo, Imotski Deling doo Tuzla.