30. i 31. januara
18

SEF 2024. otvara vrata: Energija će odrediti razvoj BiH i regije

D. Be.
Ovogodišnji Sarajevo Energy Forum počinje za dva i privukao je ogromnu pažnju zainteresiranih. Održava se u hotelu Hills 30. i 31. januara 2024.

Veliki je broj partnera na ovom vodećem, regionalnom, energetskom skupu na kojem će prezentirati svoja dosadašnja dostignuća, aktuelne projekte i najaviti nove planove. SEF 2024 će ponuditi odgovore na najvažnija pitanja vezana za energetsku tranziciju i dekarbonizaciju u našoj regiji.

Gdje smo u tranziciji iz regije uglja u regiju sa razvijenim obnovljivim izvorima energije, jedno je od ključnih pitanja o kojem će se raspravljati, a kako izgraditi mreže koje će osigurati priključak svima i ojačati regionalne kapacitete je panel koji se realizira u partnerstvu sa njemačkim GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Generalni direktor HIFA Oil, prof. dr. Venan Hadžiselimović, kompanije koja je generalni sponzor SEF 2024, održaće prezentaciju o tranziciji primarno naftne kompanije u energetsku kompaniju i tome koji su izazovi, ali i mogućnosti na tom putu. Iz ove kompanije će poseban akcenat staviti na ulogu virtuelnih elektrana u procesu osiguravanja dugoročnih i stabilnih ugovora o otkupu električne energije iz OIE. Rimac Energy, zlatni sponzor i partner će predstaviti najnaprednije baterije koje se trenutno nalaze na svjetskom tržištu i kako one jačaju i pomažu stabilnost elektroenergetskog sektora.

Za predstavnike općina, gradova i kantona, biće održana prezentacija o najboljim praksama implementacije energetskih zakona i kako njihova primjena može ubrzati ekonomski razvoj tih sredina. Privrednici će posebna izlaganja imati o primjeni CBAM-a, osiguravanju zelenih certifikata i garancija porijekla i tome kako se pripremiti da nastave neometano i bez povećanja cijena izvoza, plasirati svoje robe na evropsko tržište.

Najbolje modele projektnog i održivog finansiranja projekata iz obnovljivih izvora energije predstavit će iz ProCredit Bank, koja je također zlatni sponzor ovogodišnjeg SEF-a.

Učesnici će još moći poslušati planove o razvoju biomase, zelenog hidrogena, solarnih i vjetroelektrana, te energetskoj efikasnosti i tome kako se elektromobilnost razvija u našoj zemlji, kojom prilikom će moći pogledati i izloženo Tesla vozilo i električni motor, te upoznati se sa planovima Simply Charge kompanije iz Sarajeva. Ova kompanija je razvila multifunkcionalnu aplikaciju, koja sve potrebe vozača i vlasnika punionica rješava na jednom mjestu.

Također, tokom SEF-a posjetioci će moći testirati i aplikaciju PV Smart Click koja vrši izračune mjerenja sunčanih sati na zadanoj lokaciji i radi procjenu ukupnih troškova, kao i rješenja solarnih nadstrešica koja vaše parking mjesto čine profitnim centrom, a koja su izradili Digital Arena iz Imotskog, te Propulzija iz Beograda koji su partneri i zlatni sponzori. Tu će biti prezentirana rješenja izgradnje velikih solarnih elektrana, jedne od najvećih kompanija u regiji, SSK Balkan iz Skopja koji su izlagači i srebreni sponzor događaja.

Generalni medijski pokrovitelji SEF 2024 su BHT i portal Klix čiji će urednici govoriti o iskustvima kako mediji mogu podržati i ubrzati ove globalne procese koji mogu energetsku krizu pretvoriti u razvojnu šansu za našu zemlju u regiju. Još je kratko otvoren poziv za prijave i rezervaciju mjesta, a to možete učiniti na linku ovdje.