Sve je u komunikaciji
15

Četiri savjeta introvertima kako da na radnom mjestu pokažu samopouzdanje

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uredi su često prostor neugodnih susreta prilikom kojih morate biti opušteni, profesionalni i ljubazni. Znati kako se snalaziti pri takvim susretima može biti korisno za razvoj cijele poslovne karijere.

Američka stručnjakinja za karijerni razvoj Henna Pryor je napomenula da je jedan od osnovnih razloga zašto ljudi nemaju poslovno unapređenje ili ne dostignu vrhunski poslovni uspjeh taj što izbjegavaju nelagodu.

Izlazak iz zone udobnosti može biti zastrašujući, posebno za introverte ili osobe generacije Z (osobe rođene u periodu od kraja 90-ih do 2010. godine) koje su tokom pandemije koronavirusa malo vremena provele u uredima. Pryor je ukazala da počinjanje s malim, nebitnim razgovorima s radnim kolegama, može biti priprema za teške razgovore s nadređenima na poslu.

"Neizvjesnost u društvenoj interakciji je uvijek dio igre. No, kada odrastamo, moramo preuzeti male rizike. To može značiti da na sastanku podignete ruku i predložite nešto, čak i ako niste sigurni kako će to neko doživjeti", dodaje.

Pryor je istakla četiri savjeta kako uspješno komunicirati na poslu.

Pronađite saveznike

Nije potrebno da budete sami kako bi ste izgradili svoje samopouzdanje. Jedna od klijentica Pryor je bila osoba kojoj je šef kazao da mora više učestvovati na sastancima. To je njenoj klijentici bilo zastrašujuće jer nije znala kako da učestvuje na sastancima. Pryor joj je sugerisala da pronađe one koji joj vjeruju, a koji će joj pomoći da uđe u razgovor. To je rezultiralo time da se klijentica odvažila da od šefa traži da je uključi u razgovor.

Prema riječima Pryor, ovom strategijom je pomogla svojoj klijentici da se osjeća manje čudno kada govori pred drugim ljudima i kako da svoju perspektivu prirodno prenese tokom sastanaka.

Gamify učešće

Umjesto da ste fokusirani na pobjede i poraze, potrebno je, kako je istakla Pryor, da slavite svoje "slijepe miševe". Naime, pojedini razgovori djeluju kao igra. Tako da svaki put kada doprinesete sastanku, to zabilježite. Također zabilježite i onda kada ste imali težak razgovor s kolegom ili nadređenim. Na taj način pratite koliko ste (ne)uspješni u razgovorima.

Pryor je naglasila da je potrebno da date prioritet trudu, a ne savršenstvu jer ćete na taj način osjetiti napredak. Nemate razloga za zabrinutost ako se razgovor zaustavi jer ćete vježbom povećati samopouzdanje.

"Osnova za izgradnju bilo koje vještine koja se čini neugodnom jeste nemilosrdno davanje prioriteta procesu u odnosu na ishod", podsjetila je Pryor.

Zabilježite svoje male pobjede

Nadalje, potrebno je da se oslobodite grešaka iz prošlosti te da ne upadnete u zamku da djelujete egoistično kada šefu ukazujete na zanemarene uspjehe. Međutim, kako je predložila Pryor, potrebno je da svom nadređenom ukažete i na veliki, i na mali uspjeh.

"Ako vam se čini previše hvalisavim otići svom šefu na kraju sedmice i reći: 'Pogledajte sve ove super stvari koje sam uradio ove sedmice', možete se obratiti emailom s porukom: 'Šefe, samo želim da podijelim neke od izazova koje smo savladali ove sedmice'", obrazložila je.

Na taj način, kada dođe vrijeme da tražite povišicu, imate dokumentirane uspjehe.

Prihvatite nespretnost

Pryor je također napomenula da su mnogi prelaskom na rad od kuće izgubili "društvene mišiće", zbog čega im je potrebno iskustvo u komunikaciji s kolegama. To se odnosi i na one koji imaju veliko samopouzdanje. Shodno tome, američka stručnjakinja predlaže da različite situacije iskoristite za započinjanje malih razgovora (npr. u liftu, tokom čekanja u redu za kasu, itd.). Ukazala je da je u redu zabrljati u takvim razgovorima, piše CNBC.