Privreda
13

Metalna industrija na izdisaju: Velike hale ostale prazne, radnici dovedeni u loš položaj

Piše: A. K.
Metaloprerađivačka industrija koja je nekada predstavljala kičmu razvoja društva u Bosni i Hercegovini danas je na izdisaju.

U proteklih šest mjeseci samo na području Tuzlanskog kantona ugašena su tri velike tvornice metalne industrije. Velike hale ostale su prazne, a radnici dovedeni u nezavidan položaj. Obespravljeni i dovedeni do prosjačkog štapa više ne znaju čemu se nadati.

Iz Sindikata metalaca TK poručuju da radnici metalne industrije ni ovaj 1. maj neće proslaviti kao Međunarodni praznik rada.

Ističu da se bh. vlasti prema ovoj grani industrije odnose maćehinski, s obzirom da su nekadašnja velika preduzeća u većinskom državnom vlasništvu uništena.

"Radnici metalne industrije, kojih je svakim danom sve manje, zaista nemaju razloga za proslavljanje 1. maja. Oni imaju razloga samo da ga obilježe. Danas imamo više nego sumornu sliku u metaloprerađivačkoj industriji. Ako ugasimo ovu industriju koja je okosnica svakog društva, zaista nam je budućnost vrlo obeshrabrujuća. Bojim se jeseni koja će doći veoma brzo, a gdje će radnici zasigurno izaći na ulice", kaže predsjednik Sindikata metalaca TK Mešan Vildić.

Jedan od primjera trenutnog stanja u ovoj grani industrije prikazan je i kroz Tvornicu transportnih uređaja (TTU) Tuzla.

Naime, već više od godinu dana nepoznata je sudbina ove tvornice koja je slovila za jednu od najvećih tvornica metalne industrije na prostoru bivše Jugoslavije.

Iako se obećala revitalizacija ovog preduzeća te da će ga preuzeti Elektroprivreda BiH, TTU sve više propada.

"Radnicima je 9. novembra prošle godine obećano da će u mjesecu januaru ove godine proizvodnja biti pokrenuta, da će ih 150 biti vraćeno na posao te da će biti uvezan radni staž. Do danas se to pokazalo samo kao čista laž federalne i kantonalne vlasti. Mi ćemo 4. maja vidjeti koje će korake radnici poduzeti u narednom periodu", kaže predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić.

Ništa bolje stanje nije ni u Livnici čelika Tuzla, gdje se radnicima koji su tri sedmice štrajkovali glađu obećala revitalizacija preduzeća.

Do danas, obespravljeni radnici su jedino dobili odlazak na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, ostali su bez uvezanog radnog staža, ali i plata.

Predsjednik Sindikata radnika Livnice čelika Tuzla Osman Sofić ističe da još uvijek nije poznato na koji će način radnici naplatiti svoja dugogodišnja potraživanja.

"Ako vlasti ili neko drugi od nadležnih misle da su završile problem kada smo mi u pitanju, poručujem im da su se žestoko prevarili. Radnici neće odustati od svojih potraživanja. Pred nama je sada drugo poluvrijeme", poručuje Sofić.

U sumornoj slici u TK jedan od rijetkih svijetlih primjera predstavlja gradačačka tvornica Cimos TMD, a koja je uspjela pronaći svoj put do evropskog tržišta.

Predsjednik Sindikata Sakib Kondžić kaže da su plate redovne, svi doprinosi se uplaćuju, a trenutan obim posla je na zadovoljavajućem nivou.

"Najave poslodavca su da ćemo i ovu godinu uspješno završiti. Gledajući kakvo je okruženje mi smo zadovoljni. S druge strane, moram reći da ako politika ne bude imala sluha za metalni sektor, napretka u ovoj oblasti sigurno neće biti", ističe Kondžić.