Privreda
12

Fokus SERDA-e na projektima koji se finansiraju iz međunarodnih sredstava

FENA
Skupština Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA na posljednjoj sjednici održanoj u Sarajevu usvojila je Plan aktivnosti za 2016. koji predviđa značajnu podršku malim i srednjim preduzećima jačanju tržišta rada, razvoju poslovne infrastrukture, turizma i zaštite okoliša.

U narednoj godini, između ostalog, bit će nastavljena realizacija projekta "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja (FGSME)" koji je odobren u okviru poziva Delegacije EU u BiH - Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Vodeći partner projekta je SERDA, a lokalni partneri su općine Vogošća, Novi Grad i Ilijaš i Udruženje poslovnih savjetnika u BiH - LESPnet.

Uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju - JICA, SERDA će nastaviti i realizaciju regionalnog projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring sistema za mala i srednja preduzeća (MSP) u zemljama Zapadnog Balkana - Srbiji, BiH i Crnoj Gori", u okviru kojeg će MSP biti pružena mentoring usluga, novi oblik podrške koji predstavlja zajednički rad mentora i poduzetnika u cilju prevazilaženja trenutne situacije i nalaženja najpovoljnijih rješenja za buduće poslovanje.

U saradnji s portalom posao.ba i Hellvetas Swiss Intercooperation, SERDA nastavlja s realizacijom projekta "Stvaranje tržišta rada za nove generacije - Market makers", a u narednoj godini fokus će biti na aktivnostima stvaranja novih kadrova za potrebe ICT industrije, uvezivanju preduzeća u ICT sektoru, te zagovaranju prema svim nivoima vlasti o potencijalima ICT sektora.

Radi efikasnijeg ekonomskog razvoja malog i srednjeg poduzetništva SERDA je udruživanjem sredstava sa Kantonom Sarajevo u ukupnom iznosu od dva miliona KM, pokrenula postupak javne nabavke izbora pružaoca finansijskih usluga za beskamatno deponovanje sredstava i plasmana kredita za krajnje korisnike – privredne subjekte sa područja Kantona Sarajevo iz sredstava Kreditno - garantnog fonda SERDA (KGF). Mogućnost za apliciranje za sredstva KGF bit će otvorena početkom naredne godine.

U okviru posljednjeg poziva za Mediteranski program i Dunavski program, SERDA je u saradnji s partnerima iz Italije, Španije, Slovenije, Grčke, Portugala, Mađarske, Češke, Slovačke, Bugarske i drugih zemalja aplicirala sa 30 projekata koji su u fazi evaluacije, te ukoliko budu odobreni početak realizacije se očekuje u narednoj godini.

Istovremeno, SERDA će sve raspoložive kapacitete u narednoj godini usmjeriti na apliciranje u okviru programa koji su dostupni Bosni i Hercegovini u okviru IPA II - Programi teritorijalne saradnje 2014-2020.

SERDA nastavlja i s Projektnom akademijom o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima čiji je cilj ojačati kapacitete zaposlenih u lokalnim zajednicama, ministarstvima, kantonalnim javnim preduzećima, zavodima, ustanovama i drugim institucijama i organizacijama, NVO, privrednim subjektima, kao i fizičkih osoba koje profesionalno i funkcionalno imaju ili mogu imati ulogu i mogućnost u procesu EU integracija, saopćeno je iz SEDRA-e.