Podrška EU
10

U Sarajevu održana "Zelena sedmica", predstavljeni projekti energetske tranzicije

V. K.
Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo realizirala je projekat "Razvoj održive turističke prakse i energijski efikasnog poslovanja u Bosni i Hercegovini".

Projekat su sufinansirali Evropska unija i Njemačka vlada (BMZ) kroz Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery projekat, koji ima za cilj ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

U prostorijama Europe House u Sarajevu 23.10.2023. godine predstavnicima lokalnih vlasti, malih i srednjih preduzeća i ostalim zainteresiranima prezentirani su projektni rezultati postignuti u okviru "Energijske tranzicije malih i srednjih preduzeća u Kantonu Sarajevo i Strateške platforme Strategije razvoja održivog turizma u Kantonu Sarajevo".

Ovim događajem zvanično je otpočela Zelena sedmica, kao jedna od aktivnosti pomenutog projekta "Razvoj održive turističke prakse i energijski efikasnog poslovanja u Bosni i Hercegovini".

Projektom je pružena tehnička i finansijska podrška u energijskoj tranziciji za 13 malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije na području KS.

Također, pružena je i tehnička podrška i sufinansiranje provedbe detaljnih energijskih analiza za MSP, izvršena identifikacija potencijalnih mjera i projekata za implementaciju mjera energijske tranzicije sa fokusom na energijsku efikasnost i tehnologije obnovljivih izvora energije, provedba analize energijskih i okolinskih benefita, kao i uticaja identificiranih mjera i projekata energijske tranzicije te odabir projekata za provedbu mjera energijske tranzicije na osnovu prethodno urađenih analiza i procjena.

Obuhvaćena je bila i provedba odabranih mjera, odnosno, projekata energijske tranzicije u MSP uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, kao i praćenje i nadzor provedbe te evaluacija i verifikacija postignutih efekata nakon provedbe u MSP.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, kao projektni partner, finansiralo izradu energijske analize sa ciljem identifikacije i odabira mjera i projekata za energijsku tranziciju u iznosu do 100.000 KM, te sufinansiralo implementaciju mjera energijske tranzicije u ukupnom iznosu do 395.000 KM, odnosno u iznosu do 39.500 KM po MSP, a maksimalno 49 posto vrijednosti mjera energetske tranzicije.

Ulaganjem u energijsku efikasnost i korištenje obnovljvih izvora energije povećava se konkurentnost naših preduzeća. To je posebno važno kada imamo u vidu sadašnje visoke cijene energenata. Kroz projekat se nastojalo pomoći MSP-ovima da analiziraju sve mjere za smanjenje troškova za energiju i da uvedu sistem praćenja tih troškova. Pored smanjenja troškova, mjere koje su se grantovski podržale doprinijet će smanjenju zagađivanja okoline, posebno zraka, te smanjenju uvoza energije što znači manji odliv novca iz KS i unapređenje energijske sigurnosti.

Uz to, podržala se i primjena najnovijih tehnologija u predmetnim industrijama što će poboljšati uslove rada u MSP-ovima.

Kad je riječ o Strateškoj platformi Strategije razvoja održivog turizma u Kantonu Sarajevo, ovo je iznimno važan strateški dokument koji će omogućiti sistemski razvoj turizma u Kantonu Sarajevo.

Donošenje ove strategije je propisano Zakonom o turizmu Kantonu Sarajevo, što ističe njen značaj i obavezujuću prirodu. Ovim dokumentom je definiran set strateških mjera, preporuka i aktivnosti kojima se treba obezbijediti optimalan planski razvoj turizma u Kantona Sarajevo, a svrhu organiziranog i sistemskog pristupa u razvoju istog.

Nadalje, 26. i 27. oktobra 2023.godine u sklopu Zelene sedmice održan je događaj "Zeleni dani" , kojeg je organizirao GreenVisions, takođe SERDA-in partner u realizaciji projekta "Razvoj održive turističke prakse i energijski efikasnog poslovanja u Bosni i Hercegovini". Tom prilikom su predstavljeni rezultati aktivnosti "Uspostavljanje huba održivog turizma za desitnacije i biznise u BiH", kao i studije slučaja održivog turizma u BiH (Bosanska Krupa ,NP Kozara, Bara Tišina -Šamac, spomenik prirode Skakavac Sarajevo,Konjic,Trebinje).

Također, upriličene su i radionice za biznise "Kako mogu uvesti prakse održivot turizma u moje poslovanje, šta time dobijam", zatim za donatorske organizacije "Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini, kako da radimo zajedno", te radionica za medije "Održivi turizam: uloga i potrebe medija".

Na pomenutom događaju vođena je izuzetno interesantna diskusija, a prisutni su pokazali interes za više informacija i inicijativa u vezi sa zelenim certificranjem biznisa i destinacija u Bosni i Hercegovini.

Izložba "Zelenom rutom do održivog turizma" bila je upriličena u Europe House u periodu 24-27.oktobra 2023. godine. Posjetioci su se mogli bolje upoznati sa dosadašnjim naporima za unapređenje održivosti turizma u BiH, te sa zelenim destinacijama koje su uspjeśno krenule u proces zelene certifikacije, među kojima su i 5 destinacija čije su održive prakse izabrane među Green Destinations Top100 Prica u 2023. godini.