Privreda
118

Domaće je ipak najbolje: Otvoren Sajam privrede u Sarajevu

Piše: S. Č.
Foto: Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Brojni posjetioci i izlagači iz cijele BiH prisustvovali su svečanom otvaranju Sajma privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje, koji će se održavati do 20. decembra u centru Skenderija. Kako su istaknuli organizatori, cilj je razviti senzibilitet potrošača prema domaćim proizvodima i njihovoj kupovini.

U fokusu sajma, u kojem će učestvovati 120 izlagača, je domaća proizvodnja.

Na njemu će mali proizvođači imati priliku predstaviti svoje proizvode i ostvariti poslovne kontakte, te na taj način direktno potaknuti razvoj domaće proizvodnje. Kako ističu organizatori, na ovaj način i glavni grad BiH pridružuje se svjetskom trendu promocije pozitivnog odnosa prema poduzetništvu.

"Ovaj sajam je prilika za sve, od pojedinaca do velikih preduzeća da ostvare kontakt, dogovore saradnju, što bi u konačnici trebalo doprinijeti razvoju domaće proizvodnje. Također građani će imati priliku vidjeti, osjetiti, te na kraju i kupiti neke od artikala, te učestvovati u promociji domaće proizvodnje", rekao je za Klix.ba direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović.

Dodao je da će u sklopu Sajma, a u saradnji s udruženjem "Organsko Federacije BiH", biti realizirane stručne konferencije, panel-diskusije i okrugli sto, kao i da će USAID-Gold projekt organizirati poslovne susrete privrednika.

I sami proizvođači Sajam vide kao dobru priliku.

"Mislim da je ovo zaista odlična stvar za sve nas, a pogotovo za one koji dolaze iz manjih sredina. Rijetko imamo priliku predstaviti svoje proizvode ovolikom broju ljudi, a našim štandovima prilaze i predstavnici većih kompanija koji su zainteresovani za ono što mi proizvodimo", rekla nam je Kladanjka Hasija Halilović, koja na Sajmu prodaje domaće proizvode od kupine.

Sličnog mišljenja je i Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Kako je rekao u razgovoru za naš portal, ovakvi sajmovi su od posebnog značaja za poljoprivredu, a pogotovo organsku. Prema njegovim riječima ovaj oblik proizvodnje posjeduje veliku potencijal za zapošljavanje i ukupan razvoj BiH.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.