Mnogima omiljena
37

Čokolada je sve skuplja, posebno zbog rasta cijene jednog sastojka u Evropi

B. R.
Čokolada sve skuplja zbog rasta cijena njenih sastojaka (Foto: EPA-EFE)
Čokolada sve skuplja zbog rasta cijena njenih sastojaka (Foto: EPA-EFE)
Sastojci za proizvodnju čokolade su sve skuplji zbog čega ovaj mnogima omiljeni slatkiš postaje nepristupačan. U Evropi je posebno narasla cijena jednog od njenih sastojaka.

Čokoladica Black Thunder, koju proizvodi japanska kompanija Yuraku, jedna je od najjeftinijih čokoladica na svijetu. Posljednje tri decenije koštala je 30 japanskih jena (0,40 KM). Ljubitelji čokolade u Japanu su bili neugodno iznenađeni kada je 1. marta poskupila na 35 jena (0,47 KM).

I kada je Yuraku 2019. odlučio da od švicarske kompanije Barry Callebaut kupuje skuplji kakao, potrošačke cijene su ostale iste. Šta je sada drugačije?

Prema izvještaju spomenute švicarske kompanije, cijene kakaa u prvom kvartalu ove godine bile su više za 8,1 posto zbog toga što je potražnja za njim veća od ponude, i to nakon dvije godine velikih viškova.

Šećer je također skuplji. Na svjetskom tržištu je skuplji za 1,4 posto zbog smanjenja izvoza iz Indije. Međutim, u Evropi je skuplji za 92 posto zbog malih zaliha i visokih cijena energenata.

Razlog zbog kojeg su čokolade sve skuplje jesu i mliječni proizvodi koji se koriste za njihovu proizvodnju. Cijena mlijeka je za 15,7 posto viša u odnosu na isti period prošle godine.

Cijene svih proizvoda najvećeg proizvođača hrane na svijetu Nestlea su prošle godine porasle za 8,2 posto. Međutim, tim rastom su najmanje bili pogođeni proizvodi od čokolade, piše portal swissinfo.