biznis
18

Kasumović: Bojim se da će se ponoviti lopovluci u privatizaciji, Čičić: Država prvo mora znati šta prodaje

Piše: A. Džano
Fuad Kasumović i Muris Čičić (Foto: Arhiv)
Fuad Kasumović i Muris Čičić (Foto: Arhiv)
U Federaciji BiH u narednim sedmicama trebala bi uslijediti privatizacija nekoliko preduzeća u državnom vlasništvu, a najznačajniji iznos i priliv u budžet očekuje se od prodaje Bosnalijeka, FDS-a i Sarajevo osiguranja.

Portal Klix.ba je ranije pisao o propustima koji su se pojavili već na samom početku novog privatizacijskog ciklusa, a potražili smo i mišljenje ekonomskih stručnjaka i analitičara o prodaji državnog kapitala u preduzećima.

Bivši zamjenik ministra finansija FBiH Fuad Kasumović za Klix.ba kaže da Vlada FBiH jednostavno mora što prije prodati firme u kojima ima manjinski vlasnički udio. Upozorava da u brojnim preduzećima u FBiH postoje veliki problemi, jer se radnicima ne uplaćuju doprinosi, plate kasne itd.

Pojedinci zloupotrebljavaju sistem, privatizacija nužna

"Ali, šta se dešava u našim uslovima. Paralelno se osnuju kćerke firme kako bi se vršile malverzacije, a direktor, ili menadžment, ili ljudi iz nadzornih odbora u tim kćerkama firmama završavaju kvalitetne poslove za svoje privatne džepove. Kada se nagomilaju problemi, onda oni radnike propalih preduzeća guraju pred vlade, parlamente itd. da se bore za svoje prava. Ne vidim razloga zašto se u ovoj državi ne donese zakon kojim bi se rukovodstva preduzeća obavezala da uplaćuju doprinose i isplaćuju plate. Dok se to ne uradi imamo zloupotrebu sistema od pojedinaca koji izvlače novac iz javnih preduzeća, a probleme ostavljaju radnicima", rekao je Kasumović za Klix.ba.

Podsjeća da privatizacija pojedinih preduzeća u ranijem periodu nije prošla kako je očekivano.

"Potez Vlade FBiH da sve to proda je dobar, ali samo ako to urade na najtransparentniji mogući način. Bojim se da se opet ne ponove lopovluci koji su se do sada dogodili", upozorio je Kasumović.

Smatra da mora doći do prodaje preduzeća jer ona svakim danom gube na svojoj vrijednosti.

"Uzmimo primjer BH Telecoma i uporedimo dobit iz 2013. godine i sada. Došlo je do velikog pada dobiti. Evidentno je da državna preduzeća postaju socijalne ustanove. Stranke tamo upošljavaju glasače i podobnike, a menadžment zapošljava svoju rodbinu", naglasio je Kasumović.

Vlada FBiH mora do u posljednji detalj znati šta prodaje

Ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić dijeli Kasumovićevo mišljenje o važnosti i potrebi da se privatizuju javna preduzeća. Smatra da Vlada FBiH prije prodaje mora znati tačnu vrijednost onoga što prodaje kako bi se izbjegle moguće zloupotrebe.

"Veoma je važno prije prodaje izvršiti pobrojavanje cjelokupne imovine, svih mašina, zgrada, opreme, zaliha itd. Logično je da onaj koji prodaje prvo mora do u posljednji detalj znati šta prodaje", rekao je Čičić za Klix.ba.

Čičić ističe da se dugo Vlada FBiH bavila kompanijama u kojima nije većinski vlasnik te da je do prodaje trebalo doći i ranije.

"U tim kompanijama Vlada FBiH nije mogla značajno utjecati. Sjetimo se samo afere u vezi s Bosnalijekom, gdje su se iz Vlade FBiH stalno javljali i govorili 'mi ćemo ovo, mi ćemo ono'. Šta su na kraju postigli? Ništa, zato što su imali manjinski vlasnički udio", podsjetio je Čičić.

Smatra da će kupci udjela Vlade FBiH u javnim kompanijama dokupiti dodatni paket dionica na berzi kako bi imali većinski udio i kontrolu nad kompanijama.

"Ima indikatora da se strani kapital ponovo počinje vrtiti oko BiH. Interesa ima", zaključio je Čičić.