biznis
64

Hotel Zagreb u novom ruhu: Završeni fasada i krov

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nekadašnji sjaj nacionalnog spomenika BiH - Hotela Zagreb počeo se ponovo nazirati. Urađena je nova fasada i postavljeni su prozori, a donji dio objekta bit će završen do kraja naredne sedmice.

"U velikoj fazi su krenuli i unutrašnji radovi - gipsanje i polaganje poda. Objekat se radi velikom brzinom i vrijeme nam je išlo u prilog. Fasada je gotova do prizemlja, a do kraja naredne sedmice bit će gotov i taj dio jer nam sutra dolazi stolarija. Zadovoljni smo dinamikom i idemo naprijed", rekao je za Klix.ba Sedžad Mizdrak, tehnički direktor firme Neimari d.o.o, koja je izvođač radova.

Radi se i na pokrivanju objekta. Krov je završen, a ostali su još neki dijelovi da se zatvore kako objekat ne bi kisnuo. Prema ranijim najavama, objekat bi trebao biti završen do kraja ove godine.

Historijska građevina – Hotel Zagreb u Sarajevu posjeduje veliku ambijentalnu i dokumentarnu vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Titove ulice i Marijin Dvora. Objekat je građen tokom prve faze austrougarskog perioda kao historicističko ostvarenje. Doživio je radikalnu transformaciju u periodu između dva svjetska rata, kada su od strane pobornika moderne u Sarajevu uklonjeni historicistički dekorativni elementi, a objekat usklađen sa aktuelnim estetskim stremljenjima. Iako se iz današnje perspektive takve aktivnosti vezane za graditeljsko naslijeđe čine neprihvatljivim, pojedini objekti na kojima su izvršene te vrste transformacija danas imaju veliku historijsku i dokumentarnu vrijednost o modernističkom detradicionaliziranju historicističkih građevina, te kao takvi svjedoče o historijskoj slojevitosti i predstavljaju neraskidivi dio urbane historije centralnog dijela Sarajeva.

Zgrada u kojoj je Hotel Zagreb, prvobitno je bila namijenjena za Željezničku zadrugu, a u njoj je radila i Željeznička škola. Nakon posljednje adaptacije zgrada je pretvorena u ugostiteljski objekat.

Tokom rata 1992-1995 Hotel Zagreb je bio pogođen granatama, zapaljen je, te u potpunosti uništen.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 11. marta 2011. godine proglasila je Hotel Zagreb nacionalnim spomenikom BiH.