Mostar i rat simbola
32

Markovina o kipu Brucea Leeja, autorima Gatalu i Raspudiću, te ideji od koje su odustali

G. Š.
Nakon što je iz glavnog gradskog parka u Mostaru ukraden čuveni kip legendarnog glumca i majstora borilačkih vještina koji je postavljen 2005. godine sa idejom poslijeratnog pomirenja u najvećem hercegovačkom gradu, pojavile su se brojne reakcije.
Književnik i historičar Dragana Markovina smatra kako to što je statua uprkos brojnim devastacijama i huliganskim napadima, nastavila egzistirati u parku i živjeti s gradom, ne znači da su bili živo i njeno značenje i ideja s kojom je postavljena.

"Uostalom dvojica idejnih pokretača čitave priče odavno su je napustila, i to na način da je Veselin Gatalo završio na proteklim lokalnim izborima u Mostaru na listi Dodikovog SNSD-a, a Nino Raspudić kao glavna desničarska intelektualna zvijezda Hrvatske i kao zastupnik klerikalno-nacionalističkog Mosta u Saboru", naveo je Markovina.

Na kraju, kako ističe, u neposrednoj blizini mostarskog parka, se vodi ozbiljan simbolički rat i danas.

"Upravo u ovom trenutku imamo ozbiljan simbolički rat vezan uz dovršetak zgrade Hrvatskog narodnog kazališta i uporno nastojanje Islamske zajednice da se po svaku cijenu pored te zgrade, podigne interkulturalni centar pod vodstvom te zajednice.To neodoljivo podsjeća na slučaj jednako obližnjeg spomen obilježja vojnicima HVO-a koje je podignuto ispred Gradske vijećnice, da bi pored njega bilo podignuto i odmah minirano spomen-obilježje Armije BiH, koje od tada do danas tako polurazbijeno stoji ispred vijećnice, pored netaknutog obilježja HVO-a", naglasio je Markovina.

Stvari su stoga, kako naglašava, bez obzira što realni život u gradu i međunacionalni odnosi izgledaju puno boljima nego što bi prosječan konzument regionalnih medija mogao zaključiti, ipak davno napustile ideju o drugačijem postratnom Mostaru.

"U njega su prestali vjerovati i autori ideje spomenika Bruceu Leeju, ali i sami građani Mostara, koji su danas u političkom smislu nikad udaljeniji jedni od drugih od okončanja rata", zaključio je Markovina.