Nedeljko Čubrilović
0

Gradnja autoputa Banjaluka - Doboj počinje najkasnije do ljeta

SRNA
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović kaže da će gradnja autoputa Banjaluka - Doboj početi najkasnije do ljeta naredne godine i da i dalje vjeruje da će austrijska firma "Strabag" graditi taj put.

Čubrilović je istakao da bi ukoliko "Strabag" i odustane, u kratkom roku u projekat mogao ući drugi partner, navodeći da će sve biti poznato u januaru.

On je rekao da je na posljednjem sastanku sa "Strabagom" 17. decembra potvrđeno da ima problema u vezi sa obezbjeđenjem finansijskih sredstava koje je trebalo da pronađe ta austrijska firma. 

"Ali isto tako je činjenica da je prema ugovoru obaveza koncesionara da obezbijedi sredstva. RS je sa malim zakašnjenjem završila sve svoje obaveze, a to znači da je urađena eksproprijacija do nivoa do koga se može raspisati tender za izvođenje radova, završila je izvedbeni projekat i studiju opravdanosti ulaganja u lot 1, odnosno autoput Banjaluka - Doboj. Sad Strabag treba da ocijeni iz svoje studije da li je spreman da uđe u izgradnju lota 1", rekao je Čubrilović za "Nezavisne novine".

On je dodao da je rok za izjašnjavanje "Strabaga" do polovine ili kraja januara, kada bi ta firma trebalo da da ocjenu opravdanosti projekta i da kaže da li je zainteresovana za dalju gradnju.

"Ukoliko kažu da jesu, i Vlada će dati svoju ocjenu da li se projekat isplati i ako hoće može da odustane. U tom slučaju ne bi imali nikakve finansijske obaveze jedni prema drugima", pojasnio je Čubrilović.

Na pitanje da li će, ukoliko "Strabag" odustane, to značiti da su bespotrebno propuštene dvije godine, Čubrilović je rekao da se posao oko pripreme izgradnje mreže autoputeva u svakom slučaju morao uraditi i da "ni vrijeme, ni uloženi novac, ni kašnjenje, ni bilo koji razlog za kritiku tog projekta ne postoji". 
Prema njegovim riječima, "Strabag" i dalje ne želi da odustane od projekta. 

"Ukoliko Strabag odustane, zainteresovanost postoji, ali mi ne želimo da ulazimo ni u kakve pregovore dok god se definitivno sve ne završi sa Strabagom, ali ćemo svakako naredne godine početi gradnju. Sa Strabagom na proljeće, a ako ne s njima - sa nekim drugim na ljeto", dodao je Čubrilović. 

"Strabag" je dobio koncesiju za izgradnju autoputeva na osnovu javnog poziva za iskazivanje interesa. Stručnjaci su tvrdili da će konačna cijena izgradnje mreže autoputeva, uz PDV i carinske troškove, iznositi više od četiri milijarde, što je najveći započeti projekat u BiH.

Vlada RS dala je već 35 miliona KM za eksproprijaciju zemljišta na dionici Banjaluka - Doboj, gdje treba da se izgradi autoput dužine 71 kilometar, čija je vrijednost oko pola milijarde eura.