Zakon o građenju
29

Zenički arhitekta tvrdi: Skupština ZDK je amandmanima spriječila anarhiju prostornog uređenja

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Skupština Zeničko-dobojskog kantona nedavno je na novi nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju ZDK predložila amandmane kojim bi se, kako su naveli, "spriječio kriminal i korupcija", a zenički arhitekta Boris Britvar rekao je da to smatra odlučnom borbom novog većinskog saziva.

Stupanjem na dužnost nova Vlada ZDK najavila je borbu protiv kriminala i korupcije, a na prvoj sjednici Skupštine su podnijeti amandmani na Zakon o prostornom uređenju i građenju ZDK.

Kao prva tačka dnevnog reda sjednice Skupštine bio je Nacrt Zakona koji je predložila bivša većina u Skupštini ZDK, a Britvar u razgovoru za Klix.ba tvrdi da su imali namjeru izmijeniti suštinu postojećeg Zakona i staviti van funkcije Kantonalni zavod za urbanizam u procesu izrade planskih dokumenata kao i sve druge nadležne institucije, a odluke bi, tvrdi Britvar, donosili isključivo gradonačelnici/načelnici sa komisijama.

"Na dnevnom redu sjednice Skupštine ZDK sa novom većinom, prva tačka dnevnog reda je bio prijedlog novog zakona koji je u formi Nacrta bio usvojen od strane bivše većine. Pod izgovorom uvođenja elektronskog izdavanja građevinskih dozvola i usklađivanja s Zakonom o energijskoj efikasnosti FBiH, bivša većina je imala namjeru izmijeniti suštinu postojećeg Zakona o prostornom uređenju i građenju ZDK i staviti van funkcije Kantonalni zavod za urbanizam u procesu izrade planskih dokumenata, Općinska/Gradska vijeća kao organe odlučivanja o planskim dokumenatima što je propisano Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH i struku generalno, a sve ingerencije u proceduri izdavanja građevinskih dozvola su imali namjeru prenijeti isključivo na načelnike/gradonačelnika i njihovih pet članova 'stručne' komisije koje oni samostalno biraju", pojašnjava Britvar.

Ustvrdio je i da da je Prijedlogom zakona bivša većina između ostalog imala namjeru ukinuti krivičnu odgovornost za izdavanje nezakonitih odobrenja za građenje koja je utvrđena postojećim zakonom i krivičnu odgovornost zamijeniti prekršajnom.

Britvar tvrdi da bi tim prijedlogom, za ono za što je bila utvrđena krivična odgovornost i kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora, to bio samo prekršaj koji se kažnjava novčano u iznosu od 1.500 KM što bi praktično znači da bi se službena osoba koja nezakonito izda rješenje o odobrenju građenja npr. za neboder, hidroelektranu ili kamenolom eventualno bila kažnjena sa 1.500 KM.

"Očito da bivšoj većini i građevinskom lobiju postojeći zakon nije išao u prilog te su, nakon što je Tužilaštvo pokrenulo istrage za nezakonito izdavanje građevinskih dozvola, pokušali promjeniti zakon, ali je nova većina na sjednici Skupštine usvajanjem amandmana na zakon procedure vratila u okvire struke i zakona te je samim tim spriječeno uvođenje opće anarhije u oblast prostornog uređenja", izjavio je Britvar te dodao:

"Navedeno nije dobro za 'jaranski urbanizam' u režiji građevinskog lobija, ali jeste nada za građane da će se u oblasti prostornog uređenja poštivati struka i zakon naše zemlje."