Finansije
0

Raiffeisen banka BiH godinu završila sa 36,5 miliona KM dobiti

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako je prošla godina okarakterisana kao veoma izazovna s obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju, Raiffeisen banka d.d. BiH je 2012. godinu završila sa zadovoljavajućim rezultatima poslovanja i ostvarenom dobiti od 36,53 miliona KM.

"Ostvarene rezultate treba posmatrati u kontekstu opreznijeg pristupa kreditiranju te dodatne optimizacije poslovanja, prije svega kroz unapređenje troškovne efikasnosti", izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu direktor te banke Michael Mueller.

Posebno je istaknuo da je banka tokom prošle godine nastavila aktivno kreditiranje, plasirajući gotovo milijardu KM novih kredita, što je naročito značajno imajući u vidu ekonomsku situaciju u okruženju.

Godina je završena sa ukupnom aktivom u iznosu od 3,71 milijardu KM, a ukupni krediti iznosili su 2,42 milijarde KM.

Prema riječima direktora Muellera povjerenje građana i klijenata u tu banku potvrđuje i "ukupna vrijednost njihovih depozita u banci koja je na kraju prošle godine bila 2,75 milijardi KM, što je 24 posto ukupnih depozita u BiH".

Govoreći o ekonomskih i finansijskim kretanjima u Evropi u kontekstu globalne i dužničke krize, direktor Raiffeisen banke d.d. BiH je kazao da će i u ovoj godini Evropa ostati u recesiji, te da se ekonomski oporavak i rast može očekivati početkom iduće godine.

Mueller je također komentirao aktuelnu proceduru usvajanja zakona o zaštiti jemaca u FBiH, koji je dobio podršku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ocjenjujući kako je taj zakon bespotreban i nelogičan te je u koliziji sa drugim zakonima koji su na snazi.

Po njegovim riječima, primjena toga zakona neće ugroziti banke, budući da će one iznaći svoja rješenja, ali će dovesti do poskupljenja kredita.

U 2013. godini Raiffeisen banka d.d. BiH će nastaviti strategiju inovativnog pristupa kroz uvođenje novih proizvoda, gdje su istaknuti novi paketi proizvoda i usluga za segment malih i srednjih preduzeća, koji će klijentima biti dostupni već u narednom mjesecu.