Čeka se odluka
32

Evropska unija razmatra zabranu uvoza ruskih dijamanata, mogli bi postati skuplji

D. B.
Dijamanti su vječni, no ne kada je riječ o njihovom uvozu iz Rusije u Evropsku uniju.

Rusija je najveći proizvođač neobrađenih dijamanata koji se iskopavaju iz stotina rudnika ispod sibirskog permafrosta, odakle dolazi trećina svjetskih zaliha dijamanata.

Međutim, sada je Evropska komisija predložila proširenje sankcija nametnutih Rusiji na njene dijamante zbog invazije ove zemlje na Ukrajinu.

Potez je dio 12. runde mjera EU protiv Moskve, koje će stupiti na snagu u januaru.

Ruski ugalj, gas, zlato, vodka pa čak i kavijar su pod EU sankcijama od 2022. godine, no dijamanti iskopani u na sjeveroistoku Rusije i dalje se koriste širom svijeta za izradu zaručničkih prstenova, ogrlica i naušnica. EU je dosad izbjegavala zabranu uglavnom jer je Belgija štitila Antwerp, koji se smatra "glavnim svjetskim gradom dijamanata".

Lučki grad u kojem se govori flamanskim jezikom centar je za dijamante još od 15. stoljeća. Više od 80 posto neobrađenih dijamanata iskopanih širom svijeta trguje se upravo ovdje, a prije rata u Ukrajini svaki četvrti dijamant je dolazio iz Rusije.

Kaldrme "distrikta dijamanata" u Antwerpu prolaze pored niza prodavnica s blistavim nakitom u izlozima. Sigurnosnih kamera je mnogo i prate sva dešavanja,

"Rusija je predstavljala veoma veliki biznis za Antwerp. Prebacivanje cijelog biznisa na novog dobavljača donosi glavobolje. Uvoz dijamanata koji ne dolaze iz Rusije bit će skup jer će svi krenuti ka istim dobavljačima", izjavio je za BBC prodavač dijamanata Thierry Tugendhaft.

To znači da će dijamanti postati skuplji za prosječnog kupca.

Konačnu odluku prijedlogu zabrane uvoza ruskih dijamanata donijet će 27 članica Evropske unije u narednim sedmicama.