biznis
0

Američki ekonomist predviđa najtežu recesiju u zadnjih 40 godina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki profesor ekonomije Nouriel Roubini, koji je sadašnju finansijsku krizu predvidio 2006., izjavio u utorak da će Sjedinjene Američke Države pretrpjeti najtežu recesiju u zadnjih 40 godina, a rast na berzama dionica će se "ugasiti".

"Opasnost od pada za berze i gospodarstvo je velika i iznenadit će nas težina recesije i finansijskih gubitaka", rekao je Roubini, 50-godišnji profesor ekonomije na njujorškom univerzitetu u intervjuu za TV Bloomberg.

Recesija će, po njegovoj prognozi, trajati 18 do 24 mjeseca i povećat će nezaposlenost na devet posto, a ionako urušene cijene kuća past će za još 15 posto.

Američka vlada trebat će udvostručiti ulaganja u kupnju dioničkih udjela u bankama i prisiliti vjerovnike da ukinu dividende kako bi izbjegli stečaj, rekao je Roubini.

Ministar finansija Henry Paulson objavio je u utorak da vlada planira uložiti 250 milijardi dolara u dionice novčarskih tvrtki kako bi potaknula odmrzavanje kreditnog tržišta koje prijeti poslovanju tvrtki i radnim mjestima.

"To će biti prva faza rekapitalizacije banaka. Vlada se mora odlučiti da puno više izravno intervenira u osiguranje zajmova i upravljanje tim tvrtkama", rekao je Roubini.

Američke dionice u ponedjeljak su u jednom danu bodovno najviše porasle u sedam desetljeća, zahvaljujući povjerenju ulagača u vladin plan i zahvatu središnje banke FED-a, s kojim su u globalni novčarski sustav ubrizgane goleme količine dolara.